Impressie van het nieuwe aanzicht van De Lindeboom, ontworpen door architectenburo Uriot & Veeger.
Impressie van het nieuwe aanzicht van De Lindeboom, ontworpen door architectenburo Uriot & Veeger.

Lindeboom start met

bouw nieuwe vleugel

Op het parkeerterrein van De Lindeboom gaan dezer dagen de werkzaamheden van start voor de bouw van de nieuwe vleugel. Met 24 kamers erbij wordt de capaciteit nagenoeg verdubbeld. Het beeld van de Groeneplaats gaat flink veranderen.

Sommige dingen hebben tijd nodig. De eerste plannen voor de nieuwbouw van De Lindeboom doken in 2002 voor het eerst op in deze krant. Als derde fase van een ingrijpende verbouwing waarbij het complex van voor tot achter en van boven tot onder onderhanden werd genomen. Allereerst de keuken, het restaurant, de brasserie, de Schoutenzaal, daarna (fase twee) de receptie en de hotelkamers en ten slotte de uitbreiding van het hotel, toen gepland voor 2004. Dat fase drie ruim tien jaar langer heeft geduurd, heeft meerdere oorzaken, vertelt general manager Bouke Weber. ''Het archeologisch onderzoek dat nodig was voor de parkeerkelder en ander onderzoek zorgde voor vertraging en daarna kregen we de crisis over ons heen. Maar sinds vorig jaar staan alle seinen op groen. We krijgen veel meer boekingen en mensen boeken steeds meer vooruit. Minder last minutes, gasten wachten het minder af. Dat heeft onder meer te maken met ons prijsbeleid van de laatste jaren. Andere reden is dat consumenten de noodzaak inzien om eerder te boeken. Anders is de kans groot dat we vol zitten. Zelfs in november, traditioneel een rustige tijd, zaten we gemiddeld voor bijna tachtig procent vol. Sinterklaas is traditioneel een slecht weekend, maar wij zaten vol. Texel is ongekend populair, ook doordat de VVV ons de afgelopen drie, vier jaar enorm in de kijker heeft gespeeld. Ook de VVV boekt betere resultaten. Als team leven we al jaren naar deze uitbreiding toe. Het werd maar uitgesteld, ook de renovatie van het hotel. We hebben bijvoorbeeld geen lift. Maar de medewerkers hebben keihard gewerkt. Vooral zij hebben het hotel er doorheen gesleurd. Gasten geven de gastvriendelijkheid een hoge waardering.''

Maar dan toch eindelijk nieuwbouw. De nieuwe vleugel, ontworpen door Architectenburo Uriot & Veeger en uitgevoerd door Duin Bouw omvat drie verdiepingen, een lift en een galerij die de eerste etages in het oude en nieuwe deel met elkaar verbindt. Van de 24 kamers in het nieuwe deel zijn er twee voor mindervaliden, twee suites en de overige twintig hetzelfde uitgevoerd. Ruim, luxe, eigentijds, met bad en douche, klassiek ogend, met een modern tintje. Met foto's en beelden die herinneren aan 110 jaar gastvrijheid. Het huidige restaurant in de serre en de brasserie worden met elkaar verweven, om plaats te bieden voor ontbijtgasten. De receptie blijft op dezelfde plek, maar wordt onder meer voorzien van een open haard. Echt het centrum van het hotel. De Waaghzaal wordt gerenoveerd, het Schoutenhuys opnieuw ingericht en ook de Schoutenzaal wordt onder handen genomen. ''We geven vol gas. De Waaghzaal en het Schoutenhuys zijn nog voor de kerstvakantie klaar.'' Bedoeling is dat de eerste gasten medio mei in het nieuwe hotel kunnen worden ontvangen. In de tussentijd blijft De Lindeboom gewoon open en moet hier en daar worden geïmproviseerd. Bedoeling is dat volgend jaar de bestaande hotelkamers opnieuw worden ingericht, zodat het hotel ook in dat opzicht één geheel wordt. Voor aankomst en vertrek komen er aan de Groeneplaats enkele parkeerplekken, langer parkeren kan aan de achterzijde. Niet iedereen, een aantal gasten moet elders parkeren.