Willem Anton Schagen, Barry Zegel en Herman Blom.
Willem Anton Schagen, Barry Zegel en Herman Blom. Foto: Jeroen van Hattum

'Bier smaakt anders als je niet speult'

Ze zijn er het hele jaar door in gedachten zo nu en dan wel mee bezig. Ongeveer een week van te voren gaan ze er met elkaar eens goed voor zitten om een voorstelling voor Ouwe Sunderklaas in elkaar te zetten.

Barry Zegel, Ron Buijsman, Lorendz Boom, Herman Blom, Willem Anton Schagen en Frido Boom vormen in Oudeschild al jarenlang een vaste groep met elkaar. Meestal in wisselende samenstelling omdat of de een of de ander niet kan, maar ze zijn steevast vertegenwoordigd. Morgenavond maken Blom, Buijsman, Schagen en Zegel hun opwachting. Wat ze gaan doen, blijft uiteraard nog een verrassing, maar de mannen maken graag werk van hun voorstelling. "Het hoort er gewoon bij", aldus Schagen. "We zijn niet anders gewend om te speulen. Als je niet speult, smaakt het bier de hele avond meteen anders." Met plezier kijken ze terug op eerdere voorstellingen in Oudeschild. Zo trokken ze ooit duikerspakken aan met normale kleren eroverheen, waarna zonder pardon een duik werd genomen in de sloot achter Aad en Rennie de Porto. "We speulden de bewoners van de De Wittstraat die nog geen bruggetje hadden. We stonken als een bunzing, maar het was geweldig om zo te speulen." Ook wordt met genoegen teruggekeken op een voorstelling waarbij op de muziek van 'Het Dorp' van Wim Sonneveld het leven in Oudeschild werd bezongen. Aanleiding was de sloop van het huis van Jaap Bakker voor de nieuwbouw van Kaap Skil. "Dan zing je hoe de kinderen vroeger nog op Joop de melkboer leken en dat Voordeelland nog goedkoop was. Zo'n lied moet in tien minuten op papier staan, anders moet je er niet aan beginnen." De mannen houden voor zichzelf een paar regels in acht. Niet op de man spelen, niet kwetsend zijn en anderen niet afzeiken of beledigen. "Dat hoort niet." Speulen op het randje is geen probleem. "Een paar jaar geleden speulden we hoe de vrouw van Dirk Krijnen plannen had een hospice in Oudeschild te beginnen. Herman was als een engel in een kist gaan liggen en kwam omhoog bij het lied 'Er is leven na de dood' van Freek de Jonge. Blom: "Dirk stond ook te kijken. Je zag even de vraagtekens in zijn ogen waar het heen zou gaan, maar daarna stond hij ook te genieten van de voorstelling."

Rondom het speulen kent de groep inmiddels een aantal vaste rituelen. "We beloven jurylid Erik Kalverboer bij de inschrijving elk jaar weer een fles Bacardi en we schenken hem ook graag een borreltje bij de inschrijving. Het liefst op een moment dat er veel mensen staan, zodat het goed duidelijk is wat we doen. We hebben ook al vaak een metworst gewonnen met de voorstelling en die worst moet ter plekke worden opgegeten. Wie zo gierig is om de metworst mee naar huis te nemen, wordt het jaar daarop gespeuld." Zoals bij veel Ouwe Sunderklaasspeulers is de voorpret bij de groep minstens zo belangrijk als de voorstelling zelf. Zegel: "Het is mooi als je iets eenvoudigs hebt dat duidelijk is en dat je goed kunt speulen. Dat is beter dan heel veel dingen in een voorstelling te stoppen. " De groep hoopt op een goede opkomst. "Het is altijd fijn als er een hoop mensen staan te kijken en als er veel speulers zijn."