Iwan Groothuis spreekt de winnaars van de TexLabs Award 2015 toe.
Iwan Groothuis spreekt de winnaars van de TexLabs Award 2015 toe. Foto: Jeroen van Hattum

Prijs voor plan 3D-printen met zwerfvuil strand en zeewier

Eric Klarenbeek, Jesse van Overmeeren, Maartje Dros en Marije van Overmeeren hebben gisteravond op de OSG in Den Burg de TexLabs Award 2015 gewonnen. Dat is een prijs van TexLabs en het afscheid nemende Duurzaam Texel. TexLabs is een initiatief van Han Brezet (oprichter Duurzaam Texel) en Pepijn Lijklema om studenten van de overkant en ondernemers op Texel met elkaar in contact te brengen. De vier wonnen de prijs met een idee om zwerfafval van het strand en zeewier te gebruiken als grondstof voor een 3D-printer. Ze hadden een prototype gemaakt om te laten zien hoe het in de praktijk werkt. In totaal dingden acht Texelse inzendingen en één inzending uit Groningen mee naar de prijs voor het beste idee van Texel. Tweede werd Texelse Kost van Marieke Mast en Mireille Grau en de derde plaats was voor Vincent Lap voor ideeën om een grote accu op Texel te bouwen. Rodny Stolk was de beste jongere met een idee voor een dierentuin op Texel.


Brieven schrijven voor Amnesty

Amnesty-groep Texel houdt donderdag 10 december de jaarlijkse Schrijfmarathon. Iedereen die een bijdrage wil leveren, kan van 13.30 tot 17.00 uur terecht in de bibliotheek aan de Drijverstraat in Den Burg.

Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. En ook op Texel. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. En om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers. Amnesty Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer een Schrijfmarathon.