"Tradities niet afwentelen"

De verantwoordelijkheid voor Ouwe Sunderklaas en de Meierblis wordt niet afgewenteld op de dorpscommissies.

Dat heeft wethouder Eric Hercules laten weten in een reactie op de plaatsing van beide tradities op de Nationale Inventarisatie Immaterieel Erfgoed. De dorpscommissie van Oosterend wilde het document waarin de plaatsing werd bekrachtigd donderdag niet tekenen, omdat ze het niet eens is met de bijbehorende tekst. De dorpscommissie zag de bui hangen dat de formulering in de toekomst problemen kan opleveren voor dorpscommissies. Volgens wethouder Hercules zou het echter raar zijn als de gemeente de verantwoordelijkheid voor beide tradities bij de dorpscommissies zou neerleggen.

Het was in eerste instantie de gemeente die twee jaar geleden het initiatief nam om Ouwe Sunderklaas en de Meierblis op de erfgoedlijst voor tradities (immaterieel erfgoed) te krijgen. Toen bleek echter dat dergelijke initiatieven niet vanuit de gemeente, maar vanuit de bevolking moeten komen. De gemeente benaderde daarop de dorpscommissies met de vraag of zij plaatsing van de Meierblis en Ouwe Sunderklaas op de erfgoedlijst wilden steunen. De Historische Vereniging speelden eveneens een rol om de aanmelding voor elkaar te krijgen. Het leidde afgelopen donderdag tot de ondertekening van de documenten door vertegenwoordigers van de dorpscommissies. Oosterend steunde het initiatief, maar tekende niet. De Waal tekende evenmin, maar dat dorp was tijdens de ondertekening, die plaatsvond in de Schoutenzaal van De Lindeboom, verhinderd.

Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vergeleek de plaatsing op de Nationale Inventarisatie Immaterieel Erfgoed met het toekennen van de status van Rijksmonument. "Je komt niet zomaar op de lijst." Plaatsing betekent volgens haar niet dat de tradities voortaan moeten blijven zoals ze nu zijn. Plaatsing moet er volgens haar voor zorgen dat de tradities in stand blijven en telkens weer op volgende generaties worden overgedragen. "Het is de doodsteek voor een traditie als je zegt dat er nooit meer iets kan veranderen. Een traditie moet juist levendig en dynamisch zijn, zodat die met zijn tijd kan meegaan." Harry de Graaf, oud-redacteur van de Texelse Courant, beschreef hoe de Meierblis met zijn tijd was meebewogen om te blijven bestaan. De Graaf schreef ooit een column waarin hij het belachelijk noemde dat er geen autobanden meer verbrand mochten worden. Dat zou hij nu niet meer doen, liet hij weten. Het achterwege laten van autobanden, plastic, stookolie en ander vervuilend materiaal bleek een paar jaar later het aangewezen middel om te voorkomen dat instanties aan de overkant de kans kregen de traditie te verbieden.