De eerste huis van de dertien is nagenoeg klaar.
De eerste huis van de dertien is nagenoeg klaar. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe villa's op Hoogelandt

Ruim, groot en licht. Een paar begrippen die van toepassing zijn op de dertien nieuwe luxe vakantievilla's die De Krim op bungalowpark 't Hoogelandt aan de Californiëweg laat bouwen.

Het eerste huis is inmiddels bijna klaar. De nieuwe huizen zijn volgens directeur Iwan Groothuis van De Krim, eigenaar van 't Hoogelandt, honderd vierkante meter groot, Zes hebben een kelder, waardoor ze een volume van ruim achthonderd kuub hebben. De ruimten in de kelder hebben via uitsparingen in de grond lichtinval door de ramen, waardoor ze net als de ruimten op de begane grond en de eerste verdieping licht overkomen. De vakantiehuizen worden allen privé-eigendom. "De eigenaren gaan ze zelf verhuren of ze gebruiken de villa als tweede woning."

De Krim kreeg in 2009 toestemming van het college voor de dertien nieuwe huizen na de verkoop van een stuk grond aan de gemeente voor de aanleg van het fietspad langs de Californiëweg. Voor de dertien huizen kreeg een perceel agrarische grond daarna een recreatieve bestemming. Voor de bedden maakte De Krim gebruik van 45 nog onbenutte slaapplaatsen op 't Hoogelandt en er werden twintig bedden van De Krim verplaatst. De nieuwe huizen worden gebouwd door Bruin & Weijers uit De Cocksdorp. Er zijn diverse Texelse onderaannemers zoals CVI, IBS en Tatenhove. Ingmar Veeger van Architectenburo Uriot en Veeger in Den Burg tekende de huizen. Groothuis: "Dit is één van de laatste mogelijkheden op Texel om nog zo te kunnen bouwen.' Elders op het bungalowpark worden nog vier nieuwe vakantiehuizen voor zes personen gerealiseerd en er komt nog een vakantiehuis voor acht personen.

De opbrengst van de dertien vakantievilla's (basisbedrag €467.000,- exclusief BTW) wordt deels gebruikt voor het nieuwe zwembad dat op De Krim in De Cocksdorp moet komen. Volgens Groothuis staat in september 2016 de sloop van het huidige zwembad op de planning en moet in mei 2017 het nieuwe zwembad opengaan. Dat wordt een bad voor vierhonderd personen met een hoop beleving, binnen- en buitenbad, een wildwaterbaan en glijbanen. De dertien nieuwe huizen zijn naar verwachting in maart allemaal klaar.