Klimaatverandering niet voorbij aan Texel

Opwarming van de aarde. De kranten staan er vol van, op de klimaattop in Parijs buigen politieke kopstukken zich over een mondiale aanpak van deze problematiek. Maar wat merken dichter bij huis de natuur en landbouw ervan?

Het beeld van een weggezakte bietenrooier (zie pagina 11) past bij het doemscenario van extremere weersomstandigheden. Hoewel het niet voor het eerst is dat landbouwmachines vastlopen, waarschijnlijk al vanaf het begin van de mechanisatie. Maar akkerbouwers, bollentelers en loonwerkers weten als geen ander dat de periode waarin ze suikerbieten, aardappels en lelies kunnen oogsten korter wordt en passen hun bedrijfsvoering daarop aan. De geschetste klimaatverandering heeft ook gevolgen voor de groei. Zoals het beeld van heftige droogte in het groeiseizoen. De proef op het bedrijf van Hans Smit (zie elders in deze krant) maakt duidelijk dat via een zelfvoorzienend zoetwatersyteem oplossingen mogelijk zijn. Per bedrijf, of wellicht voor meerdere bedrijven die samen gebruik maken van een groot bassin. Binnen de Waterwerkgroep Texel bestaan hiervoor ideeën. Er zijn zes suggesties gedaan voor buffering van grote hoeveelheden hemelwater. Voor heel Texel zou er jaarlijks 44 miljoen kuub zoet water in zee stromen, water dat in het groeiseizoen meer dan welkom is. De ideeën lopen uiteen van een zoetwaterpolder aan de oostkant van Texel, een centraal bassin, een buitendijks zoetwatermeer, opslag in de duinen, in diepere grondlagen en via slimme stuwen. Bij zo'n gezamenlijke aanpak is het vanuit kostenoogpunt wellicht sneller rendabel, mogelijk in combinatie met energiewinning. Meer hierover half december, als de visie ''Texel Water'' verschijnt. Veranderingen in de landbouw, maar ook in de natuur. Zo meldt Harry Bakker dat in zijn ''subtropische'' tuin al een narcis staat te bloeien. Door het zachte weer bloeien in de Slufter bijvoorbeeld Engels gras en dotterbloemen. Sporadisch overigens en niet iets om je druk over te maken, meldt boswachter Erik van der Spek. ''Er zijn wel andere ontwikkelingen die een groter probleem zijn. Doordat het voorjaar vroeger begint, beginnen planten eerder te groeien en ontwikkelen ook de daarop levende rupsen zich vroeger. Maar bepaalde trekvogels keren niet eerder terug. Die komen eigenlijk te laat. Want op dat moment zijn rupsen waarmee ze hun jongen moeten voeren al verpopt. Zo raken vraag en aanbod aan voedsel uit evenwicht door de verschillende tijdstippen.''


Taxistandplaats

weg uit De Koog

De Taxistandplaats in De Koog verdwijnt. Dat heeft het college besloten. Op dit moment zijn er twee parkeervakken voor taxi's. Volgens het college kunnen deze worden opgeheven, omdat taxi's op alle parkeervakken kunnen wachten op hun klanten. Overdag staan er bijna nooit klanten en 's nachts staan de taxi's in een rij te wachten en niet in de daarvoor bestemde vakken.