Eric Pekel maandag in actie tijdens de lancering.
Eric Pekel maandag in actie tijdens de lancering. Foto: Aangeleverd

Typisch Texelse samenwerking

Een samenwerking tussen Texelse bedrijven pur sang met mogelijk uitbreidingsmogelijkheden naar de overkant. De nieuwe kroketten en bitterballen van Eric Pekel van Peek zijn een toonbeeld van een puur Texels product.

"We hebben drie soorten ontwikkeld. Texels rund, Texels Lam (beiden via de slachterij van Cor Bosma) en garnalen via de Texelse Visspecialist. Bovendien zit er nog een vegetarische variant aan te komen. Maar wat is er bijzonder aan een restaurant met een nieuw product? "Het is niet een gerechtje hier op de kaart. De kroketten en bitterballen zijn in productie. Sterker nog, er zijn al meer dan 100.000 eenheden gemaakt", vertelt Pekel. Inmiddels kan men voor het nieuwe product terecht bij onder meer Paal 9, Paal 17, Kaap Noord, hotel De Lindeboom, de 12 Balcken, Smakelijk en meer, het Turfveld, De Texelse Visspecialist en 't Pakhuus. "We waren al jaren bezig met de ontwikkeling. Vanuit onze keuken kunnen we best een kroket maken, maar het is wat anders als je echt een product met een constante kwaliteit in grote aantallen wilt maken. We hebben bij het proces hulp gehad van Piet Laan, één van de landelijke specialisten op dit gebied. Maar ook voor de verpakking en verkoop heb je weer een plan nodig. We zijn bij het hele proces van boer tot verpakking aanwezig. We willen het eerst helemaal goed laten lopen op Texel en daarna misschien ook qua verkoop naar de overkant, er heeft zich al een aantal grote partijen gemeld."

Maar er zit meer in het vat voor de ondernemer uit Den Burg. In maart opent in de Weverstraat een nieuwe zaak haar deuren. "Het wordt een zaak voor een hapje en een drankje. Hier komt ook een kleine productiefaciliteit met kookketels en vormmachines voor de nieuwe bitterballen en kroketten. Het wordt een dagzaak met uitloopmogelijkheden in de avond." In de nieuwe zaak wordt Tim Hagenus het gezicht. "We hebben al jaren ervaring met hem. Hij is in the Talk of the Town vakantiewerk komen doen, toen Monique nog voor zichzelf werkte. Hij is toen mee verhuisd naar Strends End en is daar gebleven. Sinds kort is hij weer bij ons in Peek. We hebben veel vertrouwen in hem."