Uitstel van betaling voor TSN Thuiszorg

''Texelaars moeten de zorg blijven krijgen die zij nodig hebben.'' Aldus de reactie van wethouder Hennie Huisman op de problemen bij de landelijke organisatie voor huishoudelijke hulp TSN Thuiszorg. Deze heeft op 27 november uitstel van betaling aangevraagd. Ook op Texel wordt het grootste deel van de huishoudelijke hulp uitgevoerd door TSN Thuiszorg.

TSN is het grootste thuiszorgbedrijf van het land. Bij de huishoudelijke hulp van TSN werken 12.000 mensen. Op Texel werken ongeveer 55 mensen bij TSN. Het grootste deel van de huishoudelijke hulp op het eiland wordt uitgevoerd door dit bedrijf. De onderneming verkeert al langer in zwaar weer. TSN kondigde een paar maanden geleden honderden ontslagen aan. Het bedrijf wilde bovendien de lonen van andere thuiszorgers verlagen, maar dat werd teruggedraaid door de rechter. TSN zegt dat gemeenten te weinig betalen voor de zorg en dat het daardoor constant verlies lijdt.

De gemeente Texel volgt de ontwikkelingen bij TSN op de voet. Wethouder Huisman: "Onze prioriteit ligt bij onze inwoners die zorg ontvangen. Zij moet de zorg blijven krijgen die zij nodig hebben. Hiervoor zetten wij alles in het werk. Voor medewerkers van TSN is het momenteel een onzekere tijd. Ik hoop dat er voor hen, ook voor onze Texelse mensen, snel duidelijkheid over hun situatie ontstaat. Wij hebben intensief contact met TSN over de situatie en vertrouwen erop dat de hulpverlening aan cliënten - zoals toegezegd - ook tijdens de surseance van betaling zal worden voortgezet. Verder zal er op worden toegezien dat de hulpverlening op Texel zal worden gecontinueerd. Hierover lopen ook gesprekken met andere aanbieders van thuiszorg op Texel.''

Gistermiddag werd bekend dat TSN Thuiszorg voorlopig minder rekeningen hoeft te betalen. Het bedrijf heeft maandag uitstel van betaling gekregen, nadat het daar vrijdag om had gevraagd. TSN hoeft voorlopig alleen salarissen, hypotheken en belastingen te betalen. Andere schuldeisers moeten wachten op hun geld.


AA ranking brengt Woontij bij de kop

Woontij scoort hoog in een onderlinge vergelijking van bijna 400 corporaties, de zogeheten Aedes-benchmark 2015.

Corporaties krijgen een kwalificatie die varieert van AA (koplopers) tot CC (staartgroep). In 2014 kreeg Woontij het oordeel BA (achter de koplopers) en in 2015 de hoogste ranking AA. Daarmee hoort de Texelse-Helderse organisatie tot de koplopers van de woningcorporaties in Nederland. Het huurdersoordeel is met 7,7 hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4. De bedrijfslasten zijn met €843,- per woning lager dan het landelijke gemiddelde van €925,-. Slechts 26 van de bijna 400 corporaties hebben de AA-status. In onze provincie zijn dat ook Anna-Paulowna, De Woonschakel in Medemblik en WoonOpmaat in Heemskerk. Veel kleine corporaties blijken het prima te doen.