Boris was extra opgedoft voor de presentatie.
Boris was extra opgedoft voor de presentatie. Foto: Marga Lakwijk

Boris presenteert boek

"Ik vind het erg leuk dat jullie allemaal gekomen zijn. En met name bedank ik de konijnen Heppy en Hannah voor hun komst en alle andere diertjes natuurlijk ook. Het vrouwtje en ik zijn diep ontroerd."

Met deze woorden opende Pieternel Geurtz zaterdag de boekpresentatie van "Boris - dagboek van een landschildpad Avonturen op Texel & aan de overkant" in Nauta Boek in Den Burg. Ze had een toespraak gemaakt namens Boris. De hoofdrolspeler was er zelf ook en trok zich weinig aan van de drukte. Rustig kroop de schildpad over de tafel. Het kinderboek is de eerste in een serie van drie. "Boris is een kleine, dappere, eigenwijze landschildpad. Boris maakt op het waddeneiland Texel en aan de overkant (de vaste wal) leuke avonturen mee. Door tekeningen en foto's worden deze avonturen in beeld gebracht, aangevuld met teksten vanuit Boris zelf geschreven. Mensen die het boekje lezen, leren van alles over schildpadden en hun leefgewoonten en bovendien krijgen ze veel informatie over Texel. Daarnaast is het leuk dat er steeds meer vriendjes bijkomen, zowel mensen als dieren kunnen het goed met Boris vinden.", zo staat het boek omschreven door de uitgever. Het boek is vanuit de dagboekvorm geschreven. Het was een gezellige beestenboel in de boekenwinkel, want naast Boris waren ook de konijnen Heppy en Hannah (die eveneens een rol in het boek hebben) aanwezig. Speciale aandacht was er ook voor Artyom: "Hij is ook Russisch en hij is mijn allereerste mensenvriendje! Ik speel heel graag verstoppertje met hem", had Boris opgeschreven. Artyom genoot zichtbaar van de aandacht en knikte hevig ja. Tijdens de presentatie legde Geurtz nog één en ander uit over Boris. "Het boek waarover het vandaag gaat, speelt zich af in 2014, het jaar waarin ik één jaar ben geworden. Voor de duidelijkheid nog even: ik ben geen gewone landschildpad, maar een Russische viertener, Ik heb aan ieder pootje vier tenen, dus maar zestien tenen in het totaal. Verder ben ik vrolijk, lief, dapper en eigenwijs en geboren in Brabant, net zoals het vrouwtje", sprak Geurtz namens de schildpad. Weet je wat gek is: ik weet nog niet of ik een vrouwtje of een mannetje ben. Dat is een terugkerend thema in mijn dagboek en pas in deel 3, het dagboek van 2016, wordt mijn geslacht bekend, als ik dus drie jaar ben. Zo gaat dat bij schildpadden, die weten dat dan pas. En dat dagboek, deel 3, komt pas uit in 2017. Ik ben als een meisje uit het ei dat mijn moeder gelegd heeft gekropen, op 5 mei 2013, maar mijn staartje groeit de laatste tijd nogal hard, Dus misschien ben ik tóch een jongetje. Ook in mijn tweede dagboek, dat zich dus afspeelt in dit jaar 2015, zal mijn geslacht nog voor de nodige vraagtekens zorgen want ik ben oh zo verliefd op Montana, de Russische viertener van tante Maria en die is jonger dan ik ben en weet dus ook niet of ze een jongetje of een meisje is."De aanwezigen moesten kostelijk lachen om de door Geurtz gekozen voordracht.

Het boekje kost €16,95 en is op Texel verkrijgbaar bij de VVV, Nauta Boek en Het Open Boek in Den Burg. Het boek komt later ook in het Duits uit.