Prof. dr. ir. Louise Fresco spreekt op het symposium ''Inspireren om te durven dromen''.
Prof. dr. ir. Louise Fresco spreekt op het symposium ''Inspireren om te durven dromen''.

Voedsel en toekomst

"Voedsel en wereldvoedsel-voorziening op de lange termijn", is het thema van de lezing van prof. dr. ir. Louise Fresco op het symposium ''Inspireren om te durven dromen'' vrijdag 11 december. Gratis kaarten zijn af te halen of te bestellen bij VVV Texel.

Louise Fresco is landbouw- en voedseldeskundige en een autoriteit op het gebied van wereldvoedselvoorziening. Ook is zij (onder andere) voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Ze heeft een groot vertrouwen in de wetenschap. Zij schuwt genetische modificatie en intensieve landbouw niet, productiewijzen waarover volop discussie is. Het maakt dat zij voor- én tegenstanders heeft.

Fresco heeft een lange lijst met publicaties op haar naam staan, zowel in wetenschappelijke tijdschriften als in de populaire media. Ze schrijft een tweewekelijkse column in NRC Handelsblad en wordt regelmatig gevraagd deel te nemen aan nationale en internationale radio- en televisieprogramma's. Ze heeft negen niet-wetenschappelijke boeken in het Nederlands uitgebracht. Eén van haar bekende boeken is "Hamburgers in het paradijs" waarin zij schrijft over de voedselschaarste én overvloed. ''De menselijke geschiedenis is er een van voortdurende schaarste aan voedsel. De overvloed die in de laatste decennia voor velen is ontstaan, is zo uitzonderlijk dat wij nog niet hebben geleerd ermee om te gaan. We zijn ingesteld op schaarste en koesteren nog steeds de mythe van overvloed en ecologisch evenwicht, zoals die beschreven wordt in de verhalen over het Paradijs. Daarom is het zo moeilijk om onze consumptie te beteugelen. En daarom ook voelen we ons schuldig over de schade die we de planeet toebrengen.''

''Hamburgers in het Paradijs'' is Louise O. Fresco's magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ze neemt de lezer mee op een unieke culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Met een even verhelderende als fijnzinnige pen schrijft ze over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van 'slow food'.

Ze promoveerde in 1986 Cum Laude op tropische plantenteelt. Sinds Fresco in de tweede helft van de jaren zeventig haar veldwerkcarrière begon bij de VN in Papoea-Nieuw-Guinea en Zaïre/Kongo, heeft zij voor professionele doeleinden meer dan 60 landen buiten Europa en Noord-Amerika bezocht.

Het symposium ''Inspireren om te durven dromen'', georganiseerd door Rotary Texel, is in sporthal Ons Genoegen en begint om 19.30 uur. Rotary Texel werkt samen met Texel 600 jaar stad, de gemeente en het Texelfonds.