TX29 uit de vaart na aanvaring op zee

De TX29 Helena Elizabeth van Marco Drijver is een tijdje uit de vaart als gevolg van een aanvaring afgelopen dinsdagochtend.

De 144 meter lange chemicaliëntanker Stavfjord uit Noorwegen botste in de vroege ochtend op zo'n negentig kilometer ten noordwesten van Texel op de TX29. Dat gebeurde in een van de banen van het verkeersgeleidingsstelsel. De kotter was op dat moment aan het vissen en voer op de autopilot. Volgens Marco Drijver was het weer en het zicht slecht op dat moment. "We vermoeden dat de Stavfjord van koers is veranderd. Hij dook ineens voor ons op." Op de kotter was eerder op basis van de koersen die de schepen aanhielden ingeschat dat ze elkaar zouden passeren. De chemicaliëntanker voer tegen de kop van de TX29. Die verloor daarbij zijn vistuig, liep schade op aan de kop en er sloeg een giek naar binnen. De Stavfjord liep lichte averij op, maar kon zijn weg naar Noordwegen voortzetten. De TX29 moest terug voor reparatie. De bemanning bleef ongedeerd. Volgens Drijver was het de bedoeling met een noodreparatie verder te werken, maar daar ging de Scheepvaartinspectie niet mee akkoord. "Daardoor duurt het nu allemaal wat langer." De waterpolitie doet onderzoek naar de aanvaring. De Stavfjord was tijdens de botsing volgens de Kustwacht niet geladen met chemicaliën, maar met ballastwater om het schip stabiel te houden.


Op de Boot

Het werd al gemeld in de krant na de aandeelhoudersvergadering van TESO, maar de naamswijziging van Rebotex is nu bijna zo ver. Met ingang van 29 december gaat het dochterbedrijf van TESO verder als "Op de Boot"

Rebotex is verantwoordelijk voor de horeca en Arjen Poelman, hoofd Rebotex, geeft aan dat dit ook zo blijft: "De naam verandert, maar niet onze werkwijze." De filosofie blijft hetzelfde: TESO-passagiers gedurende de overtocht een gastvrij verblijf in een nette verblijfsruimte aanbieden, waar de passagier gedurende de overtocht al dan niet gebruikmaakt van een 'Op de Boot consumptie'. "Belangrijkste reden voor de naamswijziging is een nieuwe prettige naam die de lading dekt en duidelijk herkenbaar is", schrijft Poelman in een verklaring. Om het nieuwe elan te onderstrepen, worden ook het bedrijfslogo en de bedrijfskleding helemaal vernieuwd. Ook de kiosk bij de boot in Den Helder wordt aangepakt, de naam blijft hetzelfde.