Ina Schrama met de koninklijke onderscheiding.
Ina Schrama met de koninklijke onderscheiding. Foto: Jeroen van Hattum

Koninklijk lintje voor Ina Schrama

Ze had het liefst niet al te veel huldeblijken aan haar adres, zei ze woensdagmiddag nog. Ina Schrama uit Oosterend vond het prima om tijdens de bedankdag van Texel 600 jaar Stad als voorzitter even in de belangstelling te staan, maar dan was het ook wel mooi geweest.

Het pakte iets anders uit. Na de officiƫle plichtplegingen op het podium in Stayokay in Den Burg vroeg waarnemend-burgemeester Rinske Kruisinga of Schrama even op het podium wilde blijven staan. Ze had nog wat te vertellen, waarna de vele activiteiten van Schrama op cultureel en sportief gebied de revu passeerde en het grote nieuws bekend werd: Schrama kreeg een koninklijke onderscheiding. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De lijst aan activiteiten mocht er zijn: Schrama is sinds 1978 een van de drijvende krachten achter Toneelgroep Oosterend waar ze repetities coƶrdineert, decors en kleding maakt en helpt bij het schrijven van toneelstukken. Sinds 1986 is ze ook de drijvende kracht achter het Eenakterfestival waarvoor ze stukken arrangeert en regisseert. Kruisinga omschreef haar als een inspiratiebron voor velen. Zonder Schrama zou er volgens de waarnemend-burgemeester geen Eenakterfestival op Texel zijn. Van 1993 tot 2013 schreef ze het historisch spel van Oosterend Present en ze is actief voor het Verteltheater waarbij oudere Texelaars verhalen van vroeger vertellen en Schrama spant zich in voor 't Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn waar ze verhalen over de historie van het huis vertelt.

Van 1994 tot 2002 was Schrama voorzitter van de Ronde om Texel. Van 2005 tot 2013 zat ze in de Raad van Advies van de grootste catamaranrace ter wereld. Sinds 2011 is ze organisator en regisseur van 'Echt op sien Tessels' waarbij ze voor de verbindende teksten tussen de verhalen zorgt en Texelaars die nog niet eerder op een podium hebben gestaan begeleidt en het vertrouwen geeft om mee een voorstelling te verzorgen. In 2014 kwam het voorzitterschap van het bestuur van Texel 600 jaar Stad erbij.

Schrama was blij en ontroerd dat ze de koninklijke onderscheiding kreeg. Ze gaf meteen aan de vele dingen nooit alleen, maar altijd samen met anderen te doen waarmee ze de onderscheiding meteen met mensen uit haar omgeving deelde.