Kerstbomen keren na zestien jaar terug in centrum van Den Burg

Naar alle waarschijnlijkheid heeft ook het centrum van Den Burg dit jaar weer haar eigen kerstbomen. Dankzij de inzet van Winkelhart Den Burg worden er op diverse locaties kerstbomen geplaatst met als hoogtepunt één van zes meter hoog op de Groeneplaats.

Ondanks dat de vrijstelling nog niet officieel is, is Lotte van de Belt van JoJo Mode erg enthousiast: "Het gaat uit van en wordt betaald door Winkelhart Den Burg. We hebben heel snel met de gemeente kunnen schakelen want we kwamen nogal laat met de aanvraag aan zetten. Gelukkig hebben ze ons heel snel kunnen helpen, zodat we op tijd de bomen konden bestellen. Dat wordt door ons erg gewaardeerd. De officiële vrijstelling is nog niet helemaal rond trouwens maar de intentie is dat het goed komt."

Naast de boom op de Groeneplaats komen er bomen van drie meter op de Stenenplaats, naast de Pofferglop, in de Waalderstraat, bij de bioscoop en op het terras van de Texelhoeve. "We proberen overlast voor verkeer tot een minimum te beperken en zullen daarin ook zorgvuldig te werk gaan. De plekken zijn daarom niet op alle locaties honderd procent zeker. Er moet bijvoorbeeld nog overlegd met de marktmeester en sommige kraamhouders van de maandagmarkt. De bedoeling is dat er verlichting in komt en daarvoor kijken we de dichtstbijzijnde ondernemer lief aan", vervolgt Van de Belt.

De bomen verdwenen in 1999 uit het hart van Den Burg na vernielingen en brandstichting. Dit leidde toen al tot de nodige protesten. De officiële lezing in 1999 was overigens dat het niet met brandgevaar te maken had, maar dat er bewust was gekozen om de bomen rond het plein te versieren.

De bomen worden nu pas na Ouwe Sunderklaas geplaatst om mogelijk vandalisme voor te zijn.