De boerenwagen die sinds gisteren bij de Driehoek staat.
De boerenwagen die sinds gisteren bij de Driehoek staat. Foto: Jeroen van Hattum

'Speul en kiek' boven Rugediek

Een boerenkar met daarop een nagebouwde huiskamer en de tekst 'Speul en kiek' siert sinds donderdag het gras bij camping De Driehoek, net voorbij de rotonde Nieuwlanderweg. De boodschap: op 12 december wordt er met Ouwe Sunderklaas gespeuld in de huiskamers van De Cocksdorp. De afzender: de 12 12 Club in De Cocksdorp die zich sinds een paar jaar inspant om het speulen te bevorderen. Dit jaar gebeurt dat met de boerenkar en diverse spreuken op borden die in de polder en het dorp langs de weg zijn neergezet. In buurthuis Bethel in Zuid-Eierland houdt de 12 12 Club vanavond (vrijdag) een Ouwe Sunderklaasbingo. De bingo begint om 20.00 uur en kent diverse prijzen die in het teken staan van Ouwe Sunderklaas, waaronder een VIP-arrangement in een woonkamer op 12 december. De 12 12 Club is komende zaterdag de hele dag aanwezig met een stand in de Plus in De Cocksdorp om zich te presenteren. "Dan laten we weer foto's zien van Ouwe Sunderklaas en we maken mensen alvast weer een beetje warm om te gaan speulen", vertelt Gerrit Koorn van de 12 12 Club. Ook worden er attributen getoond van diverse voorstellingen van de afgelopen jaren.

De 12 12 Club werd in 2011 in het leven geroepen, nadat de animo voor Ouwe Sunderklaas in De Cocksdorp in 2009 en 2010 zachtjes was gedaald. Het aantal voorstellingen en speulers is sindsdien weer toegenomen. Dit jaar betrekt de 12 12 Club bewust zowel het dorp als de polder bij de voorbereidingen. Koorn: "De afgelopen jaren kwamen we eigenlijk niet voorbij Hotel Molenbos, maar nu staan er dus door de hele polder borden met spreuken en we gaan ook naar Zuid-Eierland."


Bolder

Door een misverstand ontbrak dinsdag in de krant onder een foto van medewerkers van De Bolder een stuk tekst. De medewerkers waren naar een landelijke manifestatie in Den Haag geweest om op te komen voor hun belangen in de sociale werkvoorziening. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil de lonen bevriezen en daar is protest tegen ontstaan. Volgens de FNV is het oneerlijk dat de VNG wel een normale cao met loonsverhoging afsluit voor gemeenteambtenaren, maar niet voor de 100.000 werknemers die in een sociale werkvoorziening actief zijn.