STIFT wil mogelijkheden voor

investeren in Texel uitbreiden

Het toeristisch investeringsfonds STIFT zou niet alleen in toeristische zaken moeten investeren, maar ook in sectoren en diensten die niet direct als toeristisch worden gezien.

Dat staat in de concept-investeringsstrategie die STIFT heeft opgesteld. Het stuk wordt volgende week door de politieke partijen in commissieverband besproken. Volgens de investeringsstrategie bepalen de agrarische- en visserijsector mede de kwaliteit en en toeristische belevingswaarde van het Texels landschap en is investeren in zaken die deze belevingskwaliteit verhogen expliciet mogelijk.

Concrete zaken die genoemd worden als Toeristisch Product Texel en voor een investeringsbijdrage in aanmerking moeten kunnen komen zijn landschappelijke elementen als bos, duinen, strand, de dorpen, de haven van Oudeschild, schapen, schapenboeten, tuunwallen, de Texelse landbouw en de visserij. Volgens de concept-investeringsstrategie zou STIFT ook moeten investeren in de infrastructuur van het eiland. Dan gaat het niet alleen om wegen, fietspaden, wandelpaden, ruiterpaden en havens, maar ook om internet-, glasvezel- en telefoonverbindingen. "Al deze verbindingen zijn belangrijke toeristische voorzieningen. Onderhoud-, uitbreiding en verbetering van deze infrastructuur zorgen voor een toeristische meerwaarde."

Projecten die leiden tot vernieuwingen, verbeteringen en uitbreidingen in het toeristisch aanbod komen volgens de strategie in aanmerking, evenals het ondersteunen van evenementen. Voorstel is dat er wordt geïnvesteerd in projecten die een "structureel effect hebben op de kwaliteit van de toeristische economie en het product Texel". Het is de eerste keer dat STIFT laten weten hoe het met de gelden wil omgaan, sinds de bestuurswisseling eerder dit jaar. Er is nu sprake van een bestuur en een Raad van Toezicht. Van elke €1,70 aan toeristenbelasting gaat er €0.1544 naar STIFT.