Prof. dr. Gunter Pauli, één van de sprekers op het symposium op 11 december.
Prof. dr. Gunter Pauli, één van de sprekers op het symposium op 11 december.

Blauwe economie

''Blue Economy'' is het onderwerp van de lezing van Prof. dr. Gunter Pauli. Zijn stelling luidt: duurzaam produceren en consumeren is echt mogelijk. Hij is één van de drie sprekers op het symposium "Inspireren om te durven dromen" op vrijdag 11 december.

Drie wereldwijd bekende sprekers presenteren vanuit verschillende invalshoeken hun visie op de toekomst. Dr. Ir. Koert van Mensvoort is wetenschapper, kunstenaar en filosoof en gespecialiseerd in Nanotechnologie. Deze technologie kent vele toepassingen op medisch, materialen, voedsel, milieu en chemisch gebied. Prof. dr. ir. Louise Fresco is landbouw- en voedseldeskundige en een autoriteit op het gebied van wereldvoedselvoorziening. Ook is zij (o.a) voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Ze heeft een groot vertrouwen in de wetenschap. Haar lezing gaat voornamelijk over "Voedsel en wereldvoedsel-voorziening op de lange termijn". Prof. dr. Gunter Pauli is voorzitter van het bestuur van Novamont (Italië), biopolymeren bedrijf. Sinds 2009 steunt hij Blue Economy-projecten, waarvoor hij al bijna 200 initiatieven is gestart. In 1994 stichtte hij ZERI (Zero Emissions Research and Initiatives). Zeri richt zich op het ontwikkelen van kenniscentra met als doel duurzame productiemethoden te ontwikkelen zonder afval. Blue Economy is een reactie op de term groene economie. Ons kabinet kiest voor duurzame ('groene') economische groei (net als veel overheden in Europa). Groene groei betekent, volgens de overheid dat de economie in omvang toeneemt zonder dat dit nadelig is voor klimaat, water, bodem, grondstoffen en biodiversiteit. Omdat duurzame innovaties geld en banen opleveren, kunnen economie en milieu in de ogen van het kabinet goed samengaan. Maar volgens Gunter Pauli heeft de groene economie ernstige tekortkomingen. Consumenten betalen meer voor minder kwaliteit. Geldschieters investeren meer voor minder rendement. Dit werkt misschien wanneer het goed gaat met de economie maar niet in crisistijd met hoge werkeloosheid cijfers. Wat wordt bedoeld met blauwe economie? ''Door goed naar natuurlijke systemen te kijken, kunnen we komen tot een duurzame manier van produceren en consumeren. Kennis van de wijze waarop organismen - van bacteriën en weekdieren tot reptielen en zoogdieren - zijn gevormd en functioneren, kan ons helpen oplossingen te formuleren voor de vele uitdagingen in de nabije toekomst. Het kweken van paddenstoelen op pulp uit de koffiebonenteelt, het gebruik van slachtafval in de wormenteelt, het opvangen van waterdamp op de manier waarop de Namibische woestijnkever dat doet en een efficiëntere opwekking van zonne-energie volgens het proces van fotosynthese zijn voorbeelden van de honderd innovatieve en duurzame productiemethoden. De term blauwe economie is gekozen omdat vanuit het heelal gezien, de aarde blauw lijkt.

De avond in Ons Genoegen begint om 19.30 uur. Er zijn 700 kaarten beschikbaar. Deze zijn gratis af te halen bij VVV Texel of te bestellen via http://www.texel.net/nl/excursie/details/258. De avond van Rotary Texel is een samenwerking met Texel 600 jaar Stad, Gemeente Texel en
Texelfonds.