'Zoeken naar goede aansluiting'

Het is prettig als er gezocht wordt naar een goede aansluiting tussen de OSG en het bedrijfsleven op Texel.

Dat laat Arjen van Diepen, bestuurslid van het Texels Ondernemers Platform desgevraagd weten op de plannen van de OSG om voor het vernieuwde VMBO de samenwerking met het Texelse bedrijfsleven op te zoeken. De school houdt komende woensdagavond een informatieavond over de plannen en hoopt dat daar veel ondernemers en bedrijven op af komen. Het vernieuwde VMBO, dat in augustus 2016 van start gaat, houdt in dat leerlingen meer dan nu het geval is meelopen bij bedrijven en ondernemers om te ervaren en te leren wat een beroep in de praktijk inhoudt.

Van Diepen staat er positief tegenover om samen met de OSG te zoeken naar mogelijkheden voor praktijklessen in het bedrijfsleven. Volgens hem is het daarbij wel van belang dat opdrachten die leerlingen meekrijgen in de praktijk uitvoerbaar zijn. Als voorbeeld noemt hij een leerling die hij ooit bij de Jumbo kreeg met de opdracht om de etalage in te richten. Dat was bij de supermarkt niet nodig, waardoor de opdracht in de praktijk eigenlijk niet was uit te voeren. Volgens Van Diepen is het ook verstandig als school en bedrijfsleven met elkaar in dialoog gaan over ieders mogelijkheden en belangen. "De school is op de lange termijn bezig met het onderwijs, terwijl voor bedrijven ook vaak de korte termijn telt, omdat er op korte termijn iets nodig is."

Samenwerking tussen TOP en de OSG is niet nieuw. Er loopt al diverse jaren de cursus 'solliciteren voor dames en heren', waarvoor ondernemers naar school komen, zodat leerlingen van het VMBO in aanloop naar stages kunnen oefenen hoe ze moeten solliciteren. Daarnaast is er ook de bedrijvendag waarbij bedrijven zich op school aan leerlingen presenteren, zodat zij zich op een beroep kunnen oriƫnteren. Pepijn Lijklema en Vivianne Neeteson Lemkes zijn momenteel bezig met voorbereidingen om een Matchpunt op te zetten om vraag en aanbod op het gebied van stages en opleidingen op Texel bij elkaar te laten komen. Dat komt voort uit samenwerking tussen de school, TOP en de gemeente. Volgens Van Diepen is het in ieder geval van het grootste belang voor de Texelse economie dat er voortgezet onderwijs op het eiland is en dat leerlingen beroepen kunnen leren waaraan behoefte is op het eiland. De bijeenkomst op de OSG over het vernieuwde VMBO begint woensdagavond om 19.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de pagina 'OSG De Hogeberg VMBO' op Facebook. Het vernieuwde VMBO is een onderwijsverandering die landelijk wordt ingevoerd