Nieuwe turbine voor getijdencentrale

De getijdencentrale die sinds een paar maanden bij Texel ligt, krijgt een nieuwe, zwaardere turbine. Het gele platform ligt daarvoor sinds een paar dagen op de kade in Den Helder. De centrale keert vermoedelijk voor de kerstdagen terug bij het NIOZ.

De installatie draaide de afgelopen maanden op een turbine met een maximum vermogen van 100 kilowatt. Daarmee lukte het volgens Allard van Hoeken van Bluewater Energy, de initiatiefnemer van de getijdencentrale, voor gemiddeld vijftig huishoudens energie op te wekken uit de stroming in het Marsdiep. "In het begin hadden we last van mosselgroei op de bladen van de propellor die onder de centrale hangt, maar nadat we die hadden schoongemaakt, draaide de centrale boven verwachting." Er komt nu in Den Helder een nieuwe turbine van 200 kilowatt onder de centrale waarmee straks voor gemiddeld honderd huishoudens energie kan worden opgewekt. De nieuwe turbine blijft in principe een jaar onder de centrale in het water hangen. Van Hoeken: "We willen zo gegevens voor de langere termijn gaan verzamelen, dat wordt voor het eerst in de getijdenenergie." De getijdencentrale in het Marsdiep is de eerste ter wereld, waarmee in de praktijk op grote schaal wordt geëxperimenteerd. De opgewekte stroom gaat via een dikke kabel naar het NIOZ waar de stroom wordt gebruikt en het lichtnet opgaat op momenten dat het NIOZ de getijdenstroom niet volledig nodig heeft. De turbine bestaat uit propellors die een paar meter diep in het water hangen. Hij is geleverd door energiebedrijf Tocardo, één van de diverse organisaties die zich met de ontwikkeling van de centrale hebben bezighouden. Van Hoeken heeft de afgelopen maanden in diverse landen verteld over de opgedane ervaringen op het Marsdiep. Bluewater Energy noteerde inmiddels meer dan veertig bezoeken van belangstellenden uit diverse landen aan Texel. "Dan varen we altijd naar de centrale zodat mensen kunnen zien hoe hij er van binnen uitziet en kunnen ervaren hoe stabiel het platform op het water ligt."

Nu de centrale van zijn plek is, zijn alle kabels en ankerlijnen tijdelijk aan een gele ton van Rijkswaterstaat gehangen. Die ton hangt scheef in het water, wat vorige week bij voorbijgangers op afstand de indruk wekte dat de centrale slagzij had gemaakt. Het bericht over de slagzij ging even rond op de social media, maar verdween ook weer snel, nadat bekend was geworden dat de centrale tijdelijk naar Port of Den Helder is verplaatst.