Rosalien en Theo Hin en de rest van de familie Hin met Rosa 247 die 100.000 liter melk heeft geproduceerd. Al de twintigste op dit bedrijf in dertig jaar.
Rosalien en Theo Hin en de rest van de familie Hin met Rosa 247 die 100.000 liter melk heeft geproduceerd. Al de twintigste op dit bedrijf in dertig jaar. Foto: Familie Hin

Rosa 247 twintigste koe bij Hin door de 100.000

Een feestelijke mijlpaal in de stal van de familie Hin van de Nesweg. Koe Rosa 247 is de twintigste al die de grens van 100.000 liter melk is gepasseerd. Niet de makkelijkste, wel een koe met karakter. Maar dat heb je ook wel nodig voor zo'n plas melk, dertien kilometer als je alle pakken achter elkaar legt. Ruim elf jaar is ze, negen keer heeft ze gekalfd, de totaalscore vet en eiwit van deze stayer staat op 7200 kilogram. Na Gretha 542 en Gretha 547 is Rosa dit jaar al de derde koe die door de 100.000 gaat. Gretha 55 was in 1985 de eerste koe van Hin die deze grens passeerde. Zóveel koeien in één stal langs deze mijlpaal is uitzonderlijk, landelijk zijn er zo maar weinig melkveehouders. Goeie voeding en verzorging zijn er debet aan. En elke dag natuurlijk die koeien melken, een klus die Theo Hin nu al bijna veertig jaar klaart. Hij en Rosalien weten zich met zoon Melroy en zijn vriendin Maaike verzekerd van opvolging. Er zit dus toekomst in dit bedrijf, zoals ook blijkt uit de bouw van een nieuwe stal, waardoor het bedrijf kan groeien, meer kwaliteit kan bieden en de koeien extra ruimte krijgen.