Lage score Gemini in onderzoek Elsevier

Het Gemini Ziekenhuis en Medisch Centrum Alkmaar (MCA) scoren slecht in het jaarlijkse overzicht van de beste ziekenhuizen van Nederland van Elsevier. Op het gebied van medische zorg en patiëntgerichtheid kregen beide ziekenhuizen de laagste score.

Elsevier beoordeelde alle ziekenhuizen van Nederland op 395 van 1043 kwaliteitsindicatoren over verslagjaar 2014. De kwalificatie is opmerkelijk, want de dienstverlening in het Gemini kreeg vorig jaar nog de maximale score en het totaaloordeel was toen drie van maximaal vier bolletjes. Bij patiëntgerichtheid krijgt het Gemini nu twee van vier bolletjes en voor medische zorg één bolletje. Ook het eindoordeel is één bolletje. De score van het MCA is hetzelfde.

De Raad van Bestuur MCA Gemini Groep zegt zich niet te herkennen in het beeld. En dat het afwijkt van de recente NIAZ-visitatie in Den Helder en de STZ-visitatie in Alkmaar, waar de ziekenhuizen goed zijn beoordeeld. De MCA Gemini Groep is niet tevreden met het resultaat en gaat onderzoeksresultaten nauwkeurig analyseren om ze in te zetten om zaken te verbeteren. Inspanningen van medewerkers en artsen om kwalitatieve en veilige zorg te leveren met optimale service voor alle patiënten, worden niet teruggezien in de onderzoeksresultaten. Het onderzoek van Elsevier wordt gebruikt om de kwaliteit te verbeteren.

Elsevier deed het vergelijkend onderzoek in samenwerking met bureau SiRM. Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht de informatie waarop het onderzoek is gebaseerd aan te leveren aan de inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid. Ook is gekeken naar de wachttijden en de volumenormen bij 17 operaties.


Sint komt volgende week zaterdag

Sinterklaas er aan. Alleen niet komende zaterdag, als de goedheiligman in Meppel aankomt, maar een week later. Op Texel arriveert hij zaterdag 21 november. De stoomboot meert om 12.30 uur af in de haven van Oudeschild, waar jong en oud hem een hartelijke ontvangst kan bieden. Daarna gaat hij met zijn gevolg in vliegende vaart het eiland over. De redactie verzoekt feestcommissies het programma door te sturen naar redactie@texelsecourant.nl.