Dit koffertje hangt al enige tijd bij Tubantia.
Dit koffertje hangt al enige tijd bij Tubantia. Foto: Job Schepers

Vluchtelingen welkom geheten

"Welcome refugees" oftewel "Welkom vluchtelingen" Deze koffer hangt sinds enige tijd bij Tubantia aan de Pontweg tussen Den Burg in De Koog.

Het is een antwoord op het spandoek dat begin oktober werd neergehangen ("Texel is voor toeristen. Geen terroristen") bij Tubantia. Beide statements werden anoniem geplaatst. Net als op andere plaatsen in Nederland zijn de meningen over de opvang van asielzoekers of statushouders ernstig verdeeld. Vooralsnog is niet duidelijk welke rol Texel gaat spelen in de opvang van vluchtelingen.

Wel heeft de gemeente bij het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) kenbaar gemaakt zestig statushouders een tijdelijke opvang (zes tot twaalf maanden) te kunnen bieden in Tubantia.

Vooralsnog is hier geen gebruik van gemaakt. De voorlichting van de gemeente laat weten dat het COA vooralsnog op zoek is naar locaties waar men per direct driehonderd vluchtelingen kan plaatsen. De gemeente heeft op haar beurt laten weten dat er op dit moment geen geschikte locatie is voor een opvang van dien aard.