Vervanging licht gaat beginnen

In De Cocksdorp en Oosterend worden komende maandag 16 en dinsdag 17 november de eerste inloopavonden over de vervanging van de openbare verlichting op Texel gehouden.

In De Cocksdorp is de bijeenkomst maandag van 17.30 tot 20.00 uur in het Eierlandsche Huis. In Oosterend is de inloop dinsdag van 17.30 tot 20.00 uur in De Bijenkorf. In beide dorpen begint maandag 23 november de vervanging van de openbare verlichting. In De Cocksdorp duurt dat volgens planning tot 4 december en in Oosterend tot 25 december. Bedoeling is dat eind februari alle dorpen en het buitengebied door Imtech Traffic & Infra onder handen zijn genomen. In de andere dorpen volgen de komende weken eveneens inloopavonden waar mensen kunnen horen wat er ter plekke gaat veranderen. Volgens de gemeente komen op de ene plek meer lichtmasten te staan, op de andere plek minder. De nieuwe LED-verlichting moet leiden tot een forse besparing op de energiekosten en Texel kan zich de eerste gemeente in Nederland noemen waar de openbare verlichting energieneutraal is. Voor de energie die straks nog nodig is, komen bij de rioolwaterzuivering Everstekoog aan de Pontweg zonnepanelen te liggen. Volgens wethouder Eric Hercules is een meervoudige onderhandse aanbestedingsprocedure gestart. Naar verwachting liggen de panelen in april bij de zuivering. De Verzetstraat in Den Burg krijgt voorrang bij de operatie. Den Burg is volgens planning in januari 2016 aan de beurt, maar in de Verzetstraat is bij de nieuwe huizen momenteel helemaal geen verlichting. Dat wordt ook vanaf 23 november opgelost. Volgens de gemeente wordt de komende tijd rustig aan gedaan met de reparatie van kapotte al bestaande openbare verlichting. Die wordt alleen gerepareerd als dat nodig is voor de veiligheid. "Overbodige reparatiekosten worden in afwachting van de nieuwe armaturen met LED-verlichting vermeden."

De gehele operatie betekent dat er straks de nodige donkere plekken op het eiland zullen zijn, waar fietsers, voetgangers en andere weggebruikers het niet altijd even makkelijk zullen hebben. Volgens wethouder Hercules heeft de gemeente Imtech opdracht gegeven om binnen de zogeheten CROW-normen van het Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur te blijven. "Dat is nog eens getoetst door de rechter toen de aanbesteding aan Imtech bij de rechter was." Een paar andere bedrijven, die bij de aanbesteding buiten de boot waren gevallen, waren naar de rechter gestapt om het besluit van de gemeente aan te vechten. Er komt ook nieuwe openbare verlichting langs de strandslagen. Daar worden lage paaltjes (zogeheten Bollards) met LED-verlichting langs de weg gezet.