Dorpzicht met links achter het bosje (met de schaduw) dat verdwijnt. Het bosje met de sneeuwklokjes (links voor) blijft.
Dorpzicht met links achter het bosje (met de schaduw) dat verdwijnt. Het bosje met de sneeuwklokjes (links voor) blijft. Foto: Ton Zegers

Bosje midden in Dorpzicht weg voor weidevogels

De eerste werkzaamheden voor de herinrichting van Dorpzicht bij De Cocksdorp tot natuurgebied gaan volgende week van start. Een bosje in het midden van het gebied wordt weggehaald om het gebied alvast geschikt te maken voor weidevogels. Het bosje is volgens de provincie Noord-Holland door zijn centrale ligging nu nog een dankbare verblijfplaats voor roofvogels, waardoor weidevogels liever een stukje doorvliegen om elders een nest uit te broeden. Volgens SBB loopt er door het bosje ook nog een oude kreek die voor de herinrichting hersteld moet worden. Het zogeheten bosje met de sneeuwklokjes links voor op de foto blijft en wordt niet gerooid. Bedoeling is dat de herinrichting van Dorpzicht in september 2016 van start gaat. Het traject bevindt zich momenteel in de vergunningenfase. De vergunningen voor het weghalen van het bosje zijn rond. Voor de grootschalige werkzaamheden zijn de omgevingsvergunning en de ontheffing van de Flora- en Faunawet verleend en de procedure voor de ontgrondings- en watervergunning loopt volgens de provincie nog.