'Zorgelijk dat Texel hoofdprijs wil hebben'

"Het is een zorgelijke ontwikkeling dat Texel de hoofdprijs wil hebben voor een gehandicaptenparkeerkaart." Dat zegt voorzitter Arco de Graaf van de Stichting Integratie Gehandicapten Texel in een reactie op een verhoging van de kosten.

De raad besloot dinsdagavond tijdens de begrotingsraad om kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart in 2016 te laten stijgen van €115,30 naar €182,90 voor een eerste aanvraag inclusief medische keuring. Een alternatief van D66, Texels Belang en Eiland Belang (Jan Aris Eelman) om de kosten te verlagen naar €75,- kreeg alleen steun van GroenLinks en het CDA en dat was niet voldoende voor een meerderheid. Het tarief is verhoogd, omdat de gemeente het beleid hanteert dat de leges kostendekkend moeten zijn. Het alternatief van D66 was gebaseerd op vijf keer de kosten van het Texelvignet, omdat een gehandicaptenparkeerkaart vijf jaar geldig is.

Volgens De Graaf was het D66-voorstel een goed voorstel om de kaart voor mensen met een handicap betaalbaar te houden. Hij plaatst er zijn kanttekeningen bij of de aanvraag van zo'n kaart een uur moet duren zoals nu het geval is. SIGT beraadt zich nog op het mogelijk nemen van stappen. "Al weten we niet in hoeverre dat nog zin heeft. De andere partijen hebben genoeg tijd gehad om na te denken voor het alternatieve voorstel."

Onderzoek van SIGT naar de kosten van gehandicaptenparkeerkaarten leerde recent dat Texel straks het hoogste tarief in de regio vraagt. Een voorstel van het CDA dat aanvragers van een gehandicaptenparkeerkaart voor de kosten een beroep mogen doen op de Bijzondere Bijstand van de gemeente kreeg steun van alle politieke partijen.

Het onderwerp leidde tot de nodige discussie in de raadzaal. Raadslid Piet Standaart (TB) vroeg rechtstreeks aan raadslid Remko van de Belt (PvdA) waarom hij ervoor is dat mensen met een handicap meer moeten gaan betalen dan anderen. De PvdA vindt dat de kostendekkendheid niet moet worden aangetast. Van de Belt vond dat Standaart appels met peren aan het vergelijken was. Standaart vond de opstelling van de PvdA niet sociaal-democratisch. Marjan de Groot (Sterk Texel) vond het evenmin verstandig een uitzondering op de kostendekkendheid van de leges te maken. "Anders ben je straks op alle fronten met uitzonderingen bezig." Jaap Vlaming (GroenLinks) zei dat het hem zorgen baarde dat mensen die kwetsbaar zijn straks duurder uit zijn."