Ton Waterman met de machine waarmee hij de bordjes maakt.
Ton Waterman met de machine waarmee hij de bordjes maakt. Foto: Jeroen van Hattum

Waterman stopt met graveren

Hij begon in 1986 voor het eerst met het graveren van houten bordjes. Anno 2015 is houtgraveur Ton Waterman uit Den Hoorn zijn bijzondere vak aan het afbouwen en op zoek naar een opvolger.

Talloze houten bordjes moet hij in de loop der jaren hebben voorzien van afbeeldingen, namen en nummers. Bordjes die overal in het land aan deuren van kinderkamers hangen, bij voordeuren of op andere plekken in en rond huis. Hij maakte ze thuis in zijn werkplaats en op markten door het hele land. Het afgelopen jaar stond de inmiddels 71-jarige Waterman nog een paar keer op markten op Texel, maar het is volgens hem zachtjesaan mooi geweest. "We gaan op zoek naar opvolging, zodat iemand anders dit vak kan voortzetten."

Waterman, geboren in Amsterdam en sinds de jaren zeventig bewoner van Den Hoorn, is met zijn manier van werken de enige houtgraveur in Nederland. Hij leerde het vak in 1986 van de Duitse Winny Fielweber die met een Texelse vrouw was getrouwd. De vader van Fielweber had zelf een systeem ontwikkeld om met verschillende soorten slijpsteentjes hout te graveren en in Duitsland leerde Waterman van de familie Fielweber de fijne kneepjes van het vak. Voor Waterman was het graveren destijds de gelegenheid om op een nieuwe manier met zijn handen te werken. Voor die tijd was hij jarenlang automonteur in Den Helder en Den Burg geweest, maar daar was net een einde aan gekomen. "Het is prachtig om bordjes en ook andere houten voorwerpen te graveren en van afbeeldingen te voorzien."

Hij verricht het werk in de werkplaats naast zijn huis met een speciale slijpmachine waarmee hij met draaiende steentjes met precisie afbeeldingen in het hout brandt. Zijn partner Emmy van Draanen kleurt ze vervolgens in. Langs de muur hangen stempels met afbeeldingen en wat Waterman niet heeft, tekent hij met behulp van carbonpapier op het hout. Vroeger had hij nog een tijdje een winkeltje in Den Hoorn, sinds een paar jaar worden de gegraveerde bordjes en andere voorwerpen verkocht via zijn website www.houtgraveren.nl. "We hebben een vast klantenbestand van zo'n 1700 mensen en via de markten hebben we ook altijd veel belangstelling voor de gegraveerde spullen gehad."