Wat ik zeggen wou

Afval (3)

Beste Jaap Vlaming,

Wat leuk, iemand die me tegenspreekt! En dan nog in zulke deftige taal. Als ik u goed begrijp, verwacht u dat ik alleen schelpdieren eet op de dag vóór de grijze vuilnisbak wordt geleegd. Dan wel, lege schelpen wassen en borstelen na het eten, liefst met van te voren verzameld regenwater, dan kan het eten een dag of wat eerder. Of, na het eten hóp op de step, pas op de verkeersdrempel, naar de dijk, en in zee kieperen. De oplossing twee en drie zijn erg creatief, de eerste is ernstig. Het impliceert dat ik, als burger, er ben voor de overheid, en niet andersom. We worden met dit uitgangspunt vaker geconfronteerd, helaas. Ik ben van mening dat het ophalen en netjes verwerken van vuilnis dé basistaak van een gemeente is (denk eens aan Napels). Als er plastic apart moet worden opgehaald, moet er gewoon een extra autootje met chauffeur komen. Eventueel bekostigd uit een extra belasting bij de verspreider van dat plastic. Die winkelier kan het weer doorberekenen aan zijn klant, zodat in plastic verpakt spul duurder wordt. Zo krijgt het plasticvrije winkeltje van Marieke Mast ook een kans.

Met geamuseerde groet, Stefan During.


Esperantomonument

Beter (te) laat dan nooit! In de Texelse Courant van 30 oktober stond een klein berichtje over het eventueel plaatsen van een hekje rond het groentje van het Esperantomonument. Klaas Smidt heeft zich al jaren lang hard gemaakt hiervoor. Eindelijk zit het dan in de "pipeline", zoals het in de krant staat vermeld. Jammer dat Klaas Smidt er zelf niets meer aan heeft en het ook niet meer zal zien. Zijn vrouw en kinderen zien het wel en dat is schrijnend. Toch nog gehoor geven aan het verzoek van hun echtgenoot en vader. Er zit een hypocriet luchtje aan! Zij zien dagelijks het hekje staan en zullen hun gedachte erover hebben. Opmerkelijk dat de mind van het bestuur nu ineens positief staat ten opzichte van het monumenthekje. Het ging Klaas misschien nog meer om de ethiek, dan om het hekje. Hij kon zich mateloos ergeren aan het respectloze gedrag van mensen. Het achteloos wegwuiven van een verzoek en de vervlakking van de geschiedenis van dingen. Het toont weinig empathie ten opzichte van elkaar.

Ik zou zeggen: "Het is maar goed, dat Klaas hier niets meer van kan zien. Hij zou zich om de schijnheiligheid alleen nog maar weer meer opwinden."

Milja E.Kalwij

Naarden