Crowdfunding thema bij TOP

Hoe krijg je in deze tijd een bedrijfsontwikkeling gefinancierd? Een uitdaging waarvoor menig ondernemer zich ziet gesteld nu financiering door de bank lang geen vanzelfsprekende zaak meer is. Een Texelse investeringsmaatschappij wordt als één van de mogelijkheden gezien. Ondernemersvereniging TOP wil hierover een themabijeenkomst houden.

Financiering met vreemd vermogen is doorgaans nodig bij bedrijfsopvolgingen en als ondernemers hun bedrijf willen uitbreiden, vernieuwen en/of de kwaliteit en toekomstbestendigheid willen vergroten. Maar het verkrijgen van zo'n financiering kostte steeds meer moeite, is een terugkerende klacht in ondernemerskringen. Een ontwikkeling van flinke omvang waarvoor kapitaal nodig is, dient zich momenteel aan in De Koog. Naar aanleiding van de vergezichten van Planet Texel voelt menig ondernemer zich uitgedaagd om te vernieuwen. ''Daar is geld bij nodig'', vertelt Michel Gregoire van TOP. ''Bancaire financiering is een struikelblok. Dat remt de ontwikkeling.'' Tijdens de jaarvergadering van TOP werden de leden door een gastspreker van het innovatieve Collin Crowdfund bijgepraat over de mogelijkheden van alternatieve financiering. ''De Nederlandse spaargemeenschap heeft 200 miljard aan spaargeld. Het lukt blijkbaar heel goed om beleggers aan te spreken. Leningen van tussen de twee en zes ton lopen vaak binnen een dag of zelfs enkele uren vol.'' Er bestaan ideeën voor de oprichting van een Texelse investeringsmaatschappij, die zou kunnen werken naar voorbeeld van een succesvol platform van crowdfunding in den lande. TOP wil hierover over enige tijd met de leden om tafel.

Andere gastspreker bij TOP was TESO-directeur Cees de Waal, die een inleiding hield over de nieuwe veerboot Texelstroom. Het bracht de vraag boven in hoeverre de capaciteit van honderd auto's extra per uur voldoende is om de extra toestroom van automobilisten in de toekomst aan te kunnen. Ook logiesverstrekkers nemen met stijgende verbazing kennis van de groeicijfers en vragen zich af waar die groei vandaan komt. Van enige omvang is de omzetting van 600 kampeerbedden in vakantiehuizen op Sluftervallei enkele jaren geleden, maar andere voorbeelden van dergelijke omvang zijn zo niet bekend. Onlangs liet Krim-directeur Iwan Groothuis in deze krant er al zijn licht over schijnen, maar een sluitende verklaring heeft ook TESO er nog niet voor. Maar men is er wel met elkaar over in gesprek.

TOP heeft een wisselend voorzitterschap, dit jaar Bouke Weber. Een periode waarin met name veel is gedaan aan de binding met de leden. Er is vooruitgang geboekt, steeds meer ondernemers participeren in community's en denken en praten mee over allerlei actuele dossiers.