De Eilanddichter belicht  Texels nieuws en actualiteiten op poëtische wijze.
De Eilanddichter belicht Texels nieuws en actualiteiten op poëtische wijze. Foto: Onbekend

Eilanddichter gezocht

Wie wordt de Texelse Eilanddichter? Over die vraag buigt een commissie zich, die het college van b en w gaat adviseren over de aanstelling. Kandidaten worden gevraagd zich aan te melden. Dat kan tot 20 november.

De Eilanddichter is een 'eilandelijk ambassadeur' die op eigen wijze bijdraagt aan de promotie van het eiland en wordt aangesteld door het gemeentebestuur. De dichter schrijft gedichten voor verschillende gelegenheden en levert per jaar minimaal zes gedichten. De zoektocht start deze week. De gemeenteraad heeft in 2015 besloten dat er met ingang van 2016 een Eilanddichter wordt aangesteld. Hij of zij wordt door het college van burgemeester en wethouders aangesteld om jaarlijks meerdere gedichten te schrijven bij actuele gebeurtenissen binnen de gemeente. Een selectiecommissie, bestaande uit Paulien Valk, Maaike Vonk en Gerard Timmerman, zoekt kandidaten voor deze functie. De commissie adviseert het college over de aanstelling van de Eilanddichter. Hij/zij schrijft minimaal zes gedichten per jaar, gedichten die kunnen worden voorgedragen en gepubliceerd bij officiële gebeurtenissen in de gemeente, zoals huldigingen, manifestaties en openingen.

Bedoeling is dat in de gedichten het nieuws en de actualiteiten op Texel op een poëtische wijze worden belicht. Gedichten over het eiland, (historische) gebeurtenissen, ontwikkelingen of bijvoorbeeld evenementen kunnen worden geschreven op verzoek of op eigen initiatief. De Eilanddichter schrijft en draagt gedichten voor en/of publiceert deze via openbaar toegankelijke kanalen. Op deze wijze draagt hij/zij bij aan de aandacht voor poëzie van de gemeentelijke bevolking en levert een positieve bijdrage aan het eiland. Voorwaarde is dat de Eilanddichter een hechte band met Texel heeft en werk van professioneel niveau maakt. Dat betekent dat de dichter al werk heeft gepubliceerd of met eigen werk heeft opgetreden. Ook dichters van wie het werk klaar is voor publicatie komen in aanmerking. De Eilanddichter heeft een onafhankelijke positie

Kandidaten kunnen zich aanmelden via email eilanddichter@texel.nl of via Postbus 200, 1790 AE Den Burg, t.a.v. mevr. R. van Dijk. Er wordt verzocht om drie gedichten in te zenden, waarvan er ten minste één voor de gelegenheid moet zijn geschreven. Dit gedicht heeft betrekking op de Texelse actualiteit. Verzoek van de commissie is ook dat de gedichten vergezeld gaan van een kort CV, over het dichterschap en een persoonlijke motivatie over de functie van eilanddichter.


Muziekpodium

De plannen voor een muziekpodium in het park in Den Burg zijn woensdagavond in de raadscommissie met complimenten ontvangen. Marga Lakwijk, voorzitter van Stichting De Wezentuin, vroeg de politieke partijen om een bedrag van €50.000,- beschikbaar te stellen voor de realisatie van het podium. De stichting heeft zelf via onder meer STIFT, Samen Een en het Texelfonds inmiddels een bedrag van ruim €57.000,- vergaard. Dat er complimenten waren, betekent nog niet dat de kogel door de kerk is. Wethouder Eric Hercules liet weten dat het muziekpodium bij de gemeente onderdeel is van een integraal advies over aanpassing aan het park, een extra fietsenstalling naast Moerbeek (aan de kant van de Elemert) , aanpassing van de straatverlichting, de elektriciteitsvoorziening voor de markt en vervanging van het openbaar toilet dat nu nog in De Waag zit. Dat advies, waarin ook over financiering wordt gesproken, wordt volgens Hercules in december in het college behandeld en daarna is de raad weer aan zet.