Wat ik zeggen wou

Afval

Beste meneer Düring

Los van het gegeven dat ik de heer Hercules in zijn rol als wethouder in het geheel niet wens te verdedigen; dat kan hij immers best zelf en bovendien is hij niet van mijn partij- meen ik toch wat op- en aanmerkingen te mogen maken op het door u geschetste mosselfeest.

In de eerste plaats: hoe haalt iemand het in zijn hoofd om nou precies op maandag mossels te gaan eten, juist als de grijze bak is geleegd? Als iemand zo onnadenkend is, zal het vaker voorkomen dat de grijze bak minder aromatisch ademt. Maar als hij weet dat het kwalijk geurt, waarom dan niet even de schelpen spoelen voor ze in de bak te gooien; dan zijn de meeste eiwitrestjes die geur veroorzaken, weg. Behalve natuurlijk als alle mossel- lijkjes er nog in zitten, maar dan hoef je geen mosselen te nuttigen. In de tweede plaats: vooropgesteld dat ze gaan stinken, dan doen ze dat toch vooral in het begin? Tussen die tweede en die vermeende zesde week komt er echt geen nieuwe stank bij, tenzij er ook weer nieuwe mossels bijgestort worden. In de derde plaats: als die mosselresten, naar uw suggestie na drie weken pas tot volle aroma- wasdom komen, denkt u dan echt dat de eigenaar van die container vergeet om die aan de weg te zetten? Dan is er met hem iets grondig mis. En tenslotte, in de vierde plaats: waarom met die container naar Den Burg gaan terwijl die mosselschelpen ook teruggegooid hadden kunnen en mogen worden achter de dijk? Toegegeven, voor ons als ouderen zijn veranderingen niet altijd gemakkelijk. Maar als we oplossingsgericht willen denken in plaats van probleemgericht, maakt dat ons leven wel een stuk gemakkelijker.

Groet, Jaap Vlaming


Gebreide Kapel

In 't Drijverhuus in Den Hoorn is tot en met 30 november de Gebreide Kapel te bezoeken die kunstenares Ericka Voortman creëerde van Texelse Schapenwol. Voortman, afgestudeerd aan de Theaterschool, noemt het een theatrale installatie. ´´Bijzonder aan dit werk is dat je behalve kijken ook daadwerkelijk een tijdje kunt verblijven in de Gebreide Kapel. Als ik om me heen kijk, zie ik dat vele handelingen en uitspraken van mensen gevoed zijn door angst. Bij mijzelf ook hoor, ik heb andere gedachtes als ik moedig ben dan wanneer ik me alleen en verlaten voel. Dus is het zaak plekken te zoeken waar we ons kunnen voeden met moed. Misschien is de Gebreide Kapel zo' n plek.´´