Protest Veronica tegen

vergunning vismarkt

De tijdelijke standplaatsvergunning van het college voor een verse vismarkt op de haven van Oudeschild is onrechtmatig. Dat betoogde Erwin Koning van Vis & Cafetaria Veronica woensdagavond tijdens de raadscommissie.

Koning beriep zich op de nota standplaatsenbeleid die het college eind 2013 vaststelde. Daarin staat dat de standplaatsvergunning van Veronica op de haven is vervallen vanaf het moment dat in april 2011 de huidige locatie op de haven in gebruik werd genomen. De intrekking is volgens de nota gegarandeerd voor een periode van vijftien jaar. In deze periode wordt volgens de nota "geen nieuwe standplaatsvergunning uitgegeven voor de verkoop van patat, ijs, vis, snacks en andere kleine etenswaren op de haven." Volgens Koning betekent dat dat er nu geen nieuwe standplaatsvergunning voor een verse vismarkt op de haven kan komen. De politieke partijen voelden er weinig voor mee te gaan in het betoog. Nils Lely (PvdA) en Jaap Vlaming (GroenLinks) merkten op dat het bij de verse vismarkt gaat om de verkoop van verse en rauwe vis die niet ter plekke als etenswaar kan worden genuttigd. Daar ging Koning niet in mee. Hij wees erop dat in de nota duidelijk het woord vis staat. "Vis is voor mij vis, of die nou levend of gebakken is." Lely zei de indruk te hebben dat er sprake was van een zogeheten semantische discussie waarbij de verschillende partijen een andere uitleg aan hetzelfde woord geven. Jur Schuiringa (VVD) ging wel mee in het betoog van Koning.

Veronica diende eerder dit jaar een zienswijze in op de plannen van het college om de tijdelijke standplaatsvergunning aan Edo Kooiman te verlenen. Die zienswijze werd verworpen. Het college liet wel expliciet aantekenen bij de toekenning van de vergunning (geldend van 1 april 2016 tot 1 april 2018) dat de verse vismarkt alleen verse vis mag verkopen die door Texelse vissers is aangevoerd. Er mag geen etenswaar worden verkocht die geschikt is voor directe consumptie. Wethouder Frank Kingma gaf aan dat voor Veronica nog de mogelijkheid bestaat om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van het college. Koning liet weten dat dat ook zeker gaat gebeuren.

Cees Hoogerheide (Sterk Texel) vond dat Veronica bezwaar had moeten maken toen de raad in 2014 de havenvisie voor Oudeschild vaststelde. Op basis van de havenvisie diende Kooiman een verzoek in bij het college om een verse vismarkt op de haven te mogen beginnen.