Bezwaren tegen

uitbreiding Bij Jef

De uitbreiding van hotel-restaurant Bij Jef in de Herenstraat krijgt invloed op het beschermd dorpsgezicht van Den Hoorn.

Die zorgde uitte Joop Groeskamp, voorzitter van de dorpscommissie van Den Hoorn, woensdagavond tijdens de raadscommissie. Daarin werd gesproken over een verzoek van het college aan de raad om een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven voor de uitbreiding. Dat moet gebeuren met een projectafwijkingsprocedure, omdat de plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Groeskamp zei de zorg niet te kunnen aantonen, maar gevoelsmatig heeft de dorpscommissie moeite met de uitbreiding. Bedoeling is dat het kleine huisje naast het restaurant wordt gesloopt en dat daar nieuwbouw komt om de keuken te verplaatsen en nieuwe hotelkamers te realiseren. De goothoogte van de nieuwbouw wordt 5,4 meter, terwijl het bestemmingsplan maximaal 3,5 meter toestaat. De nokhoogte wordt 8,75 meter, 25 centimeter meer dan toegestaan.

Buurman Henk Wessels uitte eveneens bezwaren tegen de uitbreiding. Zijn vertegenwoordiger, Frans Fennis van Fennis-Metz Architecten uit Hilversum, betoogde dat er een conflict is tussen het algemeen belang van het dorp en het individueel belang van Bij Jef. Bij de afweging van de belangen is de balans volgens Fennis doorgeslagen naar de individuele ondernemer. "Het bouwvolume wordt te groot." Hij vroeg de partijen nog eens te kijken of het volume in het programma van eisen kan worden aangepast.

Edo Kooiman (TB) vroeg zich af of de commissie Ruimtelijke Kwaliteit, die de plannen goedkeurde, haar werk soms niet goed heeft gedaan. Fennis antwoordde de indruk te hebben dat er meer "met een bouwkundige bril dan met een architectonische bril" naar het plan was gekeken. "Het verbaast me dat dit door de commissie is gekomen." Cees Hoogerheide (Sterk Texel) zei graag een gespreksverslag van de betreffende vergadering van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit te zien.

Jef Schuur zelf gaf aan dat er rekening wordt gehouden met de omgeving. Zo verviel na overleg met de buurt onder meer een plan om een kelder aan te laten leggen. Met de uitbreiding is het volgens Schuur voor het sterrenrestaurant mogelijk culinair goed te blijven scoren en het Texel daarmee op de kaart te zetten. Dat er met de uitbreiding een woning wordt onttrokken aan de woningvoorraad en dat het aantal slaapplaatsen stijgt van 16 naar 24 was woensdagavond eveneens voer voor discussie. Tijdens de raadsvergadering nemen de politieke partijen een besluit over het verzoek een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven.