Reanimatie oefenen in dorpshuis

Stichting AED Texel is van plan begin volgend jaar in de dorpshuizen te starten met inloopbijeenkomsten waar mensen kunnen oefenen in reanimeren.

Dat liet de stichting dinsdagavond weten tijdens een informatiebijeenkomst. Bedoeling is dat docenten lichamelijke opvoeding van de OSG - getraind om reanimatielessen aan leerlingen te geven - de inloopbijeenkomsten begeleiden. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor Texelaars die bij het AED-netwerk zijn aangesloten. De inloop moet ervoor zorgen dat het bijhouden van de reanimatievaardigheden laagdrempeliger wordt.

De bijeenkomst in de Buureton werd bezocht door vijftien mensen en dat was matig. Er zijn meer dan driehonderd Texelaars als burgerhulpverlener aangesloten bij het netwerk. Volgens een van de aanwezigen was de vorige bijeenkomst langdradig geweest, waardoor er nu veel mensen niet waren. De stichting herkende zich niet in dat beeld. Frank Riedijk van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord liet de aanwezigen onder meer een nieuwe app zien van HartslagNu. Dat is de landelijke organisatie achter het AED-netwerk. Via de app kan de veiligheidsregio burgerhulpverleners (Texelaars en overkanters) waarschuwen die al dichtbij het slachtoffer zijn. De looproute wordt via de app aangegeven en er wordt getoond waar een AED in de buurt is.

Volgens gegevens van de veiligheidsregio kent Texel per 1000 inwoners gemiddeld 15 bij het AED-netwerk geregistreerde burgerhulpverleners en dat is hoog. In de regio Noord-Holland Noord scoort alleen Opmeer hoger. Texel kent gemiddeld 18 AED's per vierkante kilometer en dat is eveneens hoog. Riedijk weerlegde het beeld dat mensen die een hartfalen overleven vaak als een kasplantje verder gaan. 80 procent van hen functioneert volgens hem weer goed na een reanimatie, wel zijn er geregeld klachten over vermoeidheid en concentratieverlies. De overlevingskans bij een reanimatie ligt in Noord-Holland gemiddeld op 18 procent en dat is hoog. De overlevingskansen nemen toe, naarmate een reanimatie eerder wordt gestart.

Jasper van Kerchove van de Texelse politie liet weten blij te zijn met de hulp en aanwezigheid van burgerhulpverleners als er sprake is van een reanimatie. De politie, uitgerust met AED''s, wordt standaard gewaarschuwd bij onwelwordingen en is vaak is net wat eerder of tegelijkertijd met de ambulance aanwezig na melding van een calamiteit. Via het AED-netwerk, dat sinds 2013 op Texel bestaat, worden zogeheten burgerhulpverleners gewaarschuwd als er sprake is van een reanimatie. Burgerhulpverleners die in de buurt zijn, worden gealarmeerd, zodat zij al met een reanimatie kunnen beginnen voordat ambulance en politie er zijn.