Jeugd en gezin

Spin in web van

hulpverlening

Een kist vol boeken gaat altijd trouw mee in de auto. Als Cecil van Tiel bij de inlooppunten op de Texelse basisscholen is, wordt er dankbaar gebruik van gemaakt. De inlooppunten, waar ouders terecht kunnen met allerhande vragen over opvoeding, behoren tot de diverse activiteiten van het Centrum voor Jeugd en Gezin Texel (CJG) dat sinds 2011 bestaat. "De boeken variƫren van rouwverwerking tot omgaan met bijvoorbeeld boos zijn. Ik leen er nog wel eens een uit aan ouders", vertelt Van Tiel. "Er gaan ook altijd de nodige folders mee om ouders ter zijde te staan."

Als zogeheten netwerkorganisatie beweegt het CJG zich sinds 2011 als een spin in het web van de hulpverlening voor kinderen en jongeren. Het CJG stemt zaken op elkaar af om te voorkomen dat instanties langs elkaar heenwerken. Het CJG helpt ouders op Texel ook om onderling groepen op gang te brengen. "Neem bijvoorbeeld een groep voor ouders met kinderen die hoogbegaafd zijn. Die is enige tijd geleden op Texel van start gegaan", vertelt Van Tiel. "We brengen mensen bij elkaar en faciliteren dergelijke groepen. Als alles loopt zoals het moet, gaan we er als centrum weer zachtjes tussenuit. Ouders zijn de beste ervaringsdeskundigen om kennis met elkaar te delen en om van elkaar te leren. Daar zijn dergelijke groepen zeer geschikt voor." Andere groepen die de afgelopen jaren ontstonden: groepen voor ouders van kinderen met ADHD of ODD, zwangerschapsgroepen en ouders (en jongeren) die zich onder de naam L!M!TS en L!M!TS XL groepeerden om jongeren op Texel bewust te maken van de risico's van alcohol en drugs.

Via www.cjgtexel.nl kunnen Texelaars digitaal vragen stellen over opvoeding. "Achter de site zit een netwerk aan organisaties. Op basis van trefwoorden in een bericht stuurt de computer de vraag door naar de juiste organisatie voor beantwoording." Volgens Van Tiel kan het om vanalles gaan. "Juist niet over zware problemen, maar over alledaagse zaken. Neem bijvoorbeeld een kind dat 's avonds vanalles bedenkt om maar niet te hoeven gaan slapen." Aan de hand van de vragen die via de site worden gesteld, kunnen volgens Van Tiel tevens trends worden waargenomen, waar hij vervolgens bij de inlooppunten op kan inspelen. 'Dan neem je wat extra folders mee van dat onderwerp." Vragenstellers via de site blijven anoniem. Het Centrum voor Jeugd en Gezin kent eveneens een eigen website voor jongeren (www.goodtoknowtexel.nl). De site wordt gemaakt door Texelse jongeren met informatie voor en door Texelse jongeren.