Binnenkort meer duidelijkheid over voortgang van De Waag

''Hoe zit het nu met De Waag?'', is een vraag die regelmatig klinkt. In januari van dit jaar werd bekend dat het historische gebouw op de Vismarkt, dat jarenlang in gebruik was als toilet, wordt teruggebracht in zijn originele staat en en een nieuwe invulling krijgt.

Na een selectieprocedure mochten vijf partijen vorig jaar hun plannen met De Waag presenteren op het gemeentehuis, voor een speciale commissie. Dat van De Lindeboom kwam als winnaar uit de bus. Daarin wordt een combinatie tussen de markt en de commerciƫle avondactiviteiten gelegd. Overdag voor de verkoop van lokale producten, 's avonds als terras voor het Schoutenhuys. Het zou de levendigheid op het plein terugbrengen en producenten van lokale producten kunnen er hun waar promoten, zoals verenigingen er in de winter overdag appelflappen, oliebollen of andere waren zouden kunnen verkopen en er zo hun voordeel mee doen. In en voor het gebouw komen tafels en stoeltjes. Bouke Weber van De Lindeboom stuurde zelfs een historische foto naar deze krant: ''Zo zag het Waaggebouw aan de Vismarkt in Den Burg er vroeger uit en zo gaat het er in grote lijnen weer uitzien.''

Bleef nog wel de vraag open staan of Den Burg een openbaar toilet zou moeten hebben. In de praktijk gaan mensen daarvoor al naar de horeca, nadat vorige jaar De Waag werd gesloten als openbaar toilet. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de vraag of Den Burg wel of geen openbaar toilet moet hebben. Cees Hoogerheide (Sterk Texel) refereerde daar onlangs aan. Maar ruim een half jaar verder staat De Waag er nog precies hetzelfde bij, ogenschijnlijk niets veranderd. Navraag bij Bouke Weber onlangs leert dat de gemeente momenteel aan zet is. Tijdens de begrotingsvergadering vorige week kwam De Waag weer eens te sprake. Volgens wethouder Hercules gaan de toiletten er uit en zal er binnenkort meer over bekend worden.