Texelse ANBO wordt Seniorenvereniging

De Texelse afdeling van de ANBO wordt een loze afdeling van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. Het bestuur van de Texelse afdeling heeft besloten verder te gaan als Seniorenvereniging Texel.

Daarmee keert ook de Texelse afdeling de landelijke ANBO in Woerden de rug toe. Het verenigingskantoor in Woerden ligt al geruime tijd in de clinch met de lokale afdelingen, waardoor de ene na de andere afdeling zich afscheidt. De Texelse afdeling van de ANBO geraakte bij de strijd betrokken toen het verenigingskantoor in Woerden op 24 september alle afdelingsrekeningen, de ledenadministratie en het beheer van de websites van de lokale afdelingen naar zich toetrok. De verantwoordelijke bestuursleden binnen de Texelse afdeling konden daarna niet meer bij hun geld, ledenadministratie en website komen. Het bestuur zei een paar weken geleden nog naar een werkbare situatie met Woerden te streven, maar heeft op 29 oktober besloten toch zelfstandig verder te gaan. Volgens het bestuur kunnen alleen op die manier de activiteiten voor senioren op Texel op de oude voet worden voortgezet. Voorzitter Willem Vlas: "In Woerden hadden ze bedacht dat je daar nu met een goed initiatief moet komen en dan kun je geld krijgen om het uit te voeren. Op die manier ga je volledig voorbij aan de vele vrijwilligers en dat willen we niet." De stap van het Texelse ANBO-bestuur (nu bestuur van Seniorenvereniging Texel) betekent dat de €15.000,- die ANBO Texel in kas had niet meer beschikbaar is. Volgens Vlas is dat erg jammer, maar biedt het oprichten van een eigen vereniging de beste mogelijkheden om de bestaande activiteiten overeind te houden en eventueel uit te breiden. Dan gaat het concreet om het gratis invullen van aangiften van de inkomstenbelasting en formulieren ten behoeve van toeslagen, het samen Texels Welzijn maken en verspreiden van het blad "Leef-Tijd", het organiseren van seniorendiners, het organiseren van uitstapjes en meerdaagse reizen, het geven van computercursussen, het geven van voorlichting en advies en het vertegenwoordigen van de leden in verschillende klankbord- en adviesgroepen.

Het bestuur van Seniorenvereniging Texel houdt maandag 9 november van 15.30 tot 17.30 uur in de Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg een bijeenkomst voor ANBO-leden, abonnees van "Leef-Tijd" en andere belangstellende 50-plussers om tekst en uitleg te geven. De vereniging wil een contributie van €30,- per jaar en €25,- voor een tweede lid op eenzelfde adres gaan heffen. Bij de ANBO is de contributie momenteel €40,- dan wel €33,80. Texelaars die bij de ANBO zitten, gaan niet automatisch over naar Seniorenvereniging Texel, maar moeten zichzelf aanmelden. Het bestuur merkt op dat leden van de ANBO zich uiterlijk voor 1 december moeten afmelden bij het kantoor in Woerden. Leden die via de ANBO een collectieve zorgverzekering hebben afgesloten of via een collectief contract energie geleverd krijgen, is geadviseerd goed te kijken wat voor hen het beste is. Seniorenvereniging Texel is bereikbaar via Lydia Blok telefoon 06-18347334, lydiapc@live.nl en Ineke Kuipers telefoon 0222-315347, hansinekewouter.kuipers@planet.nl