Wat ik zeggen wou: Impressies

In de laatste krant staan drie impressies van nieuw te bouwen projecten; een sporthal, een koepel in het park en het Drijvershuus. Prachtig deze ontwikkelingen, maar wat een fantasieloze objecten. Met name de sporthal, die lijkt eerder op een grauwe bunker, waar je nog niet dood in gevonden wilt worden. Zelfs het "koepeltje" is te star en te stijf. Waarom niet wat speelser? Texel staat bekend om zijn historische pandjes, gezellige straatjes en zijn mooie landschappen. Waarom niet bouwen in diezelfde historische context? Er is al genoeg "vervuiling". Daar past toch niet nóg zo'n afzichtelijke huiterdewuiter(s) in?

Simone Dros, Den Burg


De ene Hercules is de andere niet! Stel u heeft op maandag mosselen gegeten. Het is net de dag dat in alle vroegte de grijze container geleegd is. In die container gooit U de lege schelpen. Nou leert de ervaring dat die na een paar dagen vreselijk gaan stinken. Dus na drie weken is het openen van de vuilnisbak geen pretje meer. Dan moet u met uw vrouw opeens op stap naar de overkant, net als het hoogtepunt van de maand, het legen van de grijze vuilnisbak gaat gebeuren. Of, u wordt al wat ouder, u heeft even vergeten om de bak buiten te zetten. Dan staan die mosselschelpen ZES weken te stinken voor u er vanaf bent! Enige oplossing lijkt me: bij Hercules op de stoep, dan kan hij wat oefenen om zijn naam waar te maken, zie de stallen van Augeas.

Stefan During, Oosterend


Een rondje door de Dennen kost straks geld, als Staatsbosbeheer zijn gang gaat. Maar er zijn ook andere manieren om geld te verdienen op Texel, voor een groot grondbezitter. Met met zeven hedendaagse windmolens in de Dennen, verdient grondeigenaar SBB €200.000,- per jaar, aan de vergoeding voor de grond, en Texelaars die samen die windmolens kopen, hebben samen twee miljoen voordeel, omdat zij hun eigen stroom opwekken voor drie cent per kWh. Die stroom hoef je dan niet te kopen voor zes cent nu, oplopend tot bijvoorbeeld veertien cent over twintig jaar. De woonvisie lijkt alleen te gaan over hoe duur woningen mogen zijn,maar ze moeten ook warm gehouden worden. Dat kan met veel meer isolatie, en schoon met diezelfde Texelse stroom en warmte pompen. Gezonder dan met stookhout uit de Dennen. Daarom zou de gemeente Texel zich in moeten zetten, om inwoners de kans te geven zelf een stukje windpark te kopen. Anders zijn het straks alleen anonieme investeerders die windmolens laten draaien op het meest windrijke plekje van Nederland

Henk Daalder, Nuenen