Blok 1: Start vanaf de Dokter Wagemaker.
Blok 1: Start vanaf de Dokter Wagemaker. Foto: Job Schepers

"Leuk dat jongere generatie de Waanzin heeft gevonden"

Een reddingspak aantrekken om stukje door de haven van Oudeschild te zwemmen? Dat is aan Dennis Kuiper van Lijn 23 niet besteed. Zonder pardon springt hij zaterdagochtend in zijn Adamskostuum te water om conform de opdracht een pop te redden. "Dit ging sneller dan eerst een pak aantrekken", zegt Kuiper achteraf. "Alles voor de punten." Het was een mooi voorbeeld van de inzet die de deelnemers aan de vijfde Waanzin vrijdag en zaterdag aan de dag legden. Als het moest, was niets te gek.

In totaal 33 teams (elk vier personen) deden mee aan het evenement dat vrijdagavond begon met een vertrek met de boot naar de overkant. Auto's van de organisatie en de catering waren mee, dus het leek erop dat de Waanzin echt naar Den Helder ging. Toch niet: de hele colonne ging even hard weer terug naar Texel, waarna de Waanzin zich in de avond afspeelde in Den Hoorn en omgeving. De nacht stond in het teken van fietsen en water in polder Het Noorden en Eierland. Om 3.00 uur werd bekend dat er bij Ecomare zou worden geslapen. "Wij zaten bij Utopia toen we van Ecomare hoorden", vertelt Gaime Vlaming van de Wilde Buffels. "Daar waren we iets minder gelukkig mee."

Oudeschild was het derde blok in de ochtend. Ook hier weer fraaie staaltjes van Waanzinopdrachten, zoals drie lagen op elkaar gestapelde wasmachines. Aan de teams de edele taak een bal in de trommels te schieten. Drie mensen wisten nog raak te schieten ook, onder wie Daan van Sijp. "En dat terwijl ik niet eens een voetballer ben." Het laatste blok (omgeving De Koog) maakte duidelijk waarom iedereen de gehele Waanzin een legerhelm meesleepte. Achter Opduin moesten de deelnemers een oude bunker 'veroveren'. Het meenemen van vier rauwe eieren kwam eveneens tot uiting: daarmee werden bij het Maartenhuis eieren gebakken en die werden via bootjes en een step heen en weer vervoerd. Geen moeilijke opdracht, al was na 24 uur buffelen niet iedereen meer scherp. Maar hoe vermoeid deelnemers ook waren: tot de laatste minuten werd er gewerkt om de punten binnen te halen.

Team 'Voor de wind' van Jeroen Huizinga, Ron Keijzer, Patrick Pronk en Robert Bakker kwam als beste uit de strijd met 720 punten. De mannen waren blij met de overwinning. Ze doen al tien jaar mee, waarvan de laatste acht jaar in dezelfde samenstelling, staan altijd in de top tien, maar gewonnen hadden ze nog nooit. "Deze keer viel alles op zijn plek", vertelde Huizinga. De groep kwam goed uit de cryptische aanwijzingen en kende elk blok een goede start wat eveneens motiverend werkte. De tweede plaats was voor Lijn 23 (Herman Blom, Marc van Heerwaarden, Dennis Kuiper en Jeroen Hemelrijk) en de derde plaats voor Brandweer Texel (Mariska Witte, Richard Bousma, Glenn van Ginkel en Aart Slegh).

'Punt bij strandpaaltje' van Eva Berger, Iris van Heeringen, Jet Gerritsma en Miriam Bakker won het jongerenklassement. De organisatie (Morten Eschweiler, Ruud Weijers, Willem Houwing, Wouter Kuipers, Walter Oskam en Cock Eschweiler) omschreef de Waanzin van 2015 als een 'loodzware' door het vele fietsen en de vele cryptische aanwijzingen. Ze waren blij dat er veel jongerenteams meededen. Oud-deelnemer (en post) Ricardo de Graaf was het daar helemaal mee eens. "Leuk dat de jongere generatie de Waanzin heeft gevonden. Dat is goed voor de toekomst." Het weer zat mee: het was koud, maar droog en nagenoeg windstil. Zaterdag kwamen er zelfs diverse deelnemers in korte broek voorbij zetten.

Met name de jongere teams bleken er over het algemeen niet al te moeilijk over te doen informatie met elkaar te delen. Ook Huizinga maakte er in zijn dankwoord geen geheim van dat het had gewerkt elkaar onderweg onderling zo nu en dan een handje te helpen. Specifieke hulp van buitenaf werd minder op prijs gesteld. Na het eerste blok dreigde de organisatie even met strafpunten voor teams van wie het ernstige vermoeden bestond dat ze door volgauto's werden geholpen. Het hoefde gelukkig niet zover te komen. Team Durpers (Jacco Boon, Jeroen Ekker, Thijs de Graaf en Remco Hooijberg) werd laatste, maar daar werd niet om gemaald. "Volgend jaar zijn we er weer bij."

Job Schepers en Jeroen van Hattum

Blok 1:  Op het water bij kaasboerderij Wezenspyk.
Blok 1: Sterrenbeelden herkennen in de kassen van de Novalishoeve.
Blok 2: Een 'W' van Waanzin tekenen, weven en spijkeren bij de MAB.
Blok 2: Korte nachtrust bij Ecomare.
Blok 3: Pop uit het water redden bij de KNRM in Oudeschild.
Blok 3: Koos Tjepkema voltooit de bierhindernisbaan bij de Hanos.
Blok 3: Schieten op wasmachines op het voetbalveld in Oudeschild.
Blok 4: Lijn 23 krijgt instructie om een bunker bij Opduin te veroveren.
Blok 4: Kanoën met een pan vers gebakken eieren.
Blok 4: De Wilde Buffels wandelen met een lange paal door de sloot.
Winnaars Patrick Pronk, Ron Keijzer, Jeroen Huizinga en Robert Bakker.