Trouwend stel laat bos links liggen na kosten

Een stel dat van het weekend wilde trouwen in het nationaal park is uitgeweken naar een andere plek, omdat Staatsbosbeheer €600,- in rekening wilde brengen voor het gebruik van het gebied.

Raadslid Edo Kooiman (TB) kaartte het onderwerp woensdagavond aan tijdens de raadscommissie. Volgens weddingplanner Astrid Santé van We Love Texel wilde het stel met vijftien gasten in het bos trouwen, maar wijken ze als gevolg van de gevraagde kosten uit naar de tuin van een vakantiehuis om daar te trouwen. "Het is niet alleen die €600,- maar je moet ook nog de leges van de gemeente betalen." Die bedragen volgens de site van de gemeente op een vrije locatie €349,- van maandag tot en met vrijdag, €682,40 op zaterdag en, €929,80 op zondagen en erkende feestdagen. Volgens Kooiman is het vragen van geld om te trouwen in de natuur niet in lijn met de gastvrijheid van Texel en het streven dat iedereen overal moet kunnen trouwen. Hij noemde ook een voorbeeld van een stel dat een rekening van €250,- had gehad en een ondernemer die €250,- voor een modereportage bij de bunker van Loodsmanduin moest betalen. Het waren zaken waar hij niet als bruidsfotograaf bij betrokken was.

Volgens woordvoerder Erik van der Spek van Staatsbosbeheer is het gebruikelijk dat er kosten in rekening worden gebracht als mensen op terrein van SBB willen trouwen. De hoogte is gerelateerd aan de wensen. "Als mensen een zaal huren, kost dat ook geld." De opbrengsten komen volgens SBB ten goede aan de recreatieve infrastructuur in het gebied. "We krijgen wel subsidie voor natuurbeheer, maar niet voor recreatieve voorzieningen." Organisaties die sportevenementen houden in het bos, krijgen eveneens een rekening van SBB. Volgens Van der Spek komt het niet vaak voor dat mensen in het bos willen trouwen. Zowel Kooiman als Santé geven aan moeite te hebben met het principe. Santé: 'Als je in het bos van de fiets stapt en ergens drie kwartier verblijft, krijg je toch ook niet meteen een rekening.' Volgens Van der Spek is het de bedoeling dat mensen dergelijke kosten vanaf volgend jaar via het nationaal park overmaken, zodat SBB aan de provincie kan laten zien hoe derden gebruik maken van de terreinen. De provincie verstrekt jaarlijks geld voor het nationaal park.

Het onderwerp kwam woensdag aan de orde naar aanleiding van een amendement van PvdA, CDA, GroenLinks en D66 om vanaf 2016 jaarlijks €25.000,- beschikbaar te stellen aan het nationaal park voor onderhoud van wandel-, mountainbike- en ruiterpaden en de promotie daarvan. Kooiman vond dat de kaders te ruim waren gesteld en dat er voor Sinterklaas werd gespeeld. Wethouder Eric Hercules bestreed dat en vond dat het verstandig is mee te denken over de financiering van het nationaal park. Dat is ook allemaal in verandering. "Wie meebetaalt, kan ook mee bepalen." Opmerkingen van Hercules dat daarmee voorkomen kan worden dat er in de toekomst toegangshekjes komen te staan, vielen verkeerd bij de VVD. "Het nationaal park zou te allen tijden openbaar blijven", zei Jur Schuiringa (VVD). "Dan moet je niet gaan dreigen met hekjes."