Convenant woningbouw regelt kwaliteit en bouwen naar vraag

Wethouders van de vier gemeenten Schagen, Den Helder, Hollands Kroon en Texel en de gedeputeerde van Noord-Holland hebben woensdag in Haarlem een convenant waarin gezamenlijke afspraken over woningbouw is bekrachtigd.

In het convenant is voor Texel een status aparte opgenomen. Dit omdat de woningmarkt op Texel geen directe verbanden heeft met de rest van de woningmarkt in de kop van Noord- Holland. Op Texel is geen sprake van het verminderen van het aantal te bouwen woningen. Wel zijn er afspraken gemaakt om meer kwalitatief en vraag gestuurd te bouwen. Dat betekent dat er woningen gebouwd worden die passen bij de woonwensen van de woningzoekenden op aantrekkelijke woonlocaties. De gemaakte afspraken geven de ruimte om ook de plannen voor de versnelde bouw van honderd extra sociale huurwoningen. Dit bovenop het al bestaande woningbouwprogramma. Deze extra woningen zijn nodig als inhaalslag om tegemoet te komen aan de oplopende wachtlijst bij Woontij. De afspraken van het Kwalitatief Woningbouwprogramma Kop van Noord-Holland (KWK) sluiten volgens de provincie aan bij de huidige woonvisie van Texel. Overigens wordt momenteel gewerkt aan de actualisatie van deze woonvisie. Op 3 november is daar een aparte commissievergadering voor. Dan wordt er een discussienota besproken met vraagpunten over het Texelse woonbeleid.


Dorian Foundation

Kan de Dorian Foundation rekenen op verdere steun van de gemeente? Volgens Jan Duin kan het niet de bedoeling zijn dat de windsurfer zelf financieel opdraait voor het cadeau van de gemeente kreeg. Wethouder Hennie Huisman (sport) gaf aan dat de bijdrage van de raad eenmalig is geweest. Bedoeling is nu dat het fonds onder meer via sponsors wordt gevuld.