Bij Jef stijgt verder in Lekker 2016

Een kookstijl die no-nonsense en eigenzinnig is. Het staat op de website van Bij Jef en het is een omschrijving die klopt volgens de keurmeesters van de Lekker 2016.

Het hotel-restaurant in Den Hoorn van Jef Schuur en Nadine Mögling stijgt in de nieuwste editie van de toonaangevende restaurantgids, sinds deze week in de winkel, van de 56ste naar de 53ste plaats. Het is het vijfde jaar dat het sterrenrestaurant in de Top 100 van de Lekker staat. Brasserie Rebecca in De Waal staat net als voorgaande jaren in de Top 500 van de Lekker. De Kern in Den Burg, vorig jaar nieuw in de Lekker, staat niet meer in de Top 500. Het restaurant ging begin dit jaar dicht en is recent voortgezet als het nieuwe lunchcafé Lokaal 16. De keurmeesters zijn in hun recensie over Bij Jef kort maar krachtig: er valt amper wat aan te merken op de gerechten. De wijnen die Nadine Mögling erbij serveert zijn "eigenzinnig en soms gedurfd, maar sluiten goed aan bij de creaties van de keuken." Schuur en Mögling worden omschreven als een gedreven stel dat enthousiasme overbrengt op medewerkers en gasten. Een combinatie van een witte wijn uit Baskenland bij een voorgerecht van kreeft wordt als beste wijn-spijscombinatie van de avond genoemd. Enige minpuntje in de ogen van de keurmeesters is dat een een lichtrode Poulsard die bij de hoofdgerecht wordt geschonken iets te licht is. Voor de rest zijn de gerechten "goed gegaard", "gebalanceerd" en "heerlijk op smaak." Het interieur wordt als modern omschreven.

Patron-cuisinier Michel Arends van Rebecca in De Waal heeft het vak volgens de Lekker in de vingers. "Wat wordt hier lekker en puur gekookt." De streekproducten worden uitstekend bereid en het wijnadvies deugt aan alle kanten. Net als vorig jaar is er een speciale vermelding voor gastheer-sommelier Sebastiaan Landaal. Hij wordt als zeer gastvrij en enthousiast beschreven. Minpuntje is dat de wijnkaarten er nogal gebruikt uitzien. "Frisse nieuwe kaarten zouden niet verkeerd zijn." Volgens de keurmeesters is Rebecca verder een "fijn adres om vaak naar terug te keren." De Lekker omschrijft zichzelf als een objectieve en onafhankelijke restaurantgids. De Top 500 wordt samengesteld door 68 professionele rapporteurs met veelal een achtergrond in de horeca of de wijnwereld.


Lezenaar

In de lezenaar aan de Parkstraat in Den Burg (onder het luifel van de Wereldwinkel) is de komende tijd het gedicht 'Dòt òrreme kiend' van Nico Dros te lezen. Het gedicht is afkomstig uit zijn bundel 'Meike om reeuw in te biete' met daarin Texelse gedichten.