Hek voor groentje

Esperantomonument

Er komt een hekje rond het openbaar groen rond het Esperantomonument in Den Burg.

Dat viel woensdagavond tijdens de raadscommissie op te maken uit de woorden van wethouder Frank Kingma. De PvdA had, gesteund door andere partijen, een amendement voor een hekje ingediend, maar de dorpscommissie van Den Burg bleek daar in september ook al mee bezig geweest. Kingma had toen al zijn fiat aan een hekje gegeven. Wanneer het hekje er komt, kon de wethouder nog niet zeggen. "Het zit in de pipeline." Met een hek wordt postuum tegemoet gekomen aan Klaas Smidt die zich er hard voor maakte dat er geen fietsen meer op het gras rond het monument zouden worden geplaatst. Volgens de PvdA verdient het monument het dat het niet wordt ontsierd door geparkeerde fietsen.


'Echt op sien Tessels, Tusse Óóst en West'

De dialectgroep van de Historische Vereniging Texel houdt in samenwerking met de dorpscommissie van Oudeschild zaterdag 14 november in 't Skiltje een uitvoering in het Tesselse dialect.

Het is de vijfde na Den Burg, Den Hoorn, Oosterend en De Cocksdorp. Een aantal inwoners nu ''Ouweskillers en Oud-Ouweskillers'' werkt mee. Het zijn Sjef Boom, Piet van der Star, Hillie & Gia Vlas, El Kortenhoeven-Schagen en Gerrit Terwindt. Verder werken mee Aart van de Brink, Harry de Graaf, Gelein Jansen en Gerard Kuip. Ina Schrama doet de regie. Het belooft een gevarieerde middag/avond te worden met anekdotes, gedichten, verhalen, sketches en liedjes, alles in het Tesselse dialect. Veel optredens hebben te maken met Skil en TESO, maar ook andere onderwerpen met een lach en een traan komen aan bod. Voor elk wat wils, voor jong en oud. Omdat het aantal zitplaatsen in 't Skiltje niet al te groot is en er 'erreg veul drokte' verwacht wordt is er een middagvoorstelling om 15.00 uur en een avondvoorstelling 19.30 uur. ''Ouweskillers lèège fonzellef on 't foorspeen. Maak deer don ok gebruuk fon, haal geliek kaarte. Wees op tiêd bee, aars is 'n aar je foor en op is op.'' Kaarten zijn vanaf zaterdag 31 oktober te koop, á €4,-, incl. consumptie, bij De Spar in Oudeschild. Als er kaarten over zijn worden die vanaf 7 november ook in Den Burg te koop aangeboden bij Het Open Boek.