De Waanzin staat meestal wel garant voor een nat pak.
De Waanzin staat meestal wel garant voor een nat pak. Foto: Job Schepers

Komend weekend vijfde Waanzin

Het was een overrompeling begin november 2010 toen André van der Vliet, Marian van der Werff, Kees-Jaap Harting, Swier Oosterhuis en Willem van de Kamer (Kwapsma) in manege Akenburg vanuit het niets bekendmaakten dat zij zojuist de laatste Wampex hadden gehouden. Het evenement leek daarmee na dertig jaar ten einde te zijn gekomen. Het pakte echter anders uit: Ruud Weijers, Morten Eschweiler, Willem Houwing, Walter Oskam, Cock Eschweiler en Wouter Kuipers staken de koppen bij elkaar en namen, met steun van Kwapsma, onder de naam Waanzin Texel het stokje over. De zes hadden allemaal wat met het evenement en vonden dat het moest blijven bestaan.

Met succes: komende vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober houdt het gezelschap alweer voor de vijfde keer een editie van de Waanzin zoals de voormalige Wampex sinds 2011 heet. Het concept is vertrouwd: verdeeld over vier blokken trekken de teams 's avonds, 's nachts en overdag puzzelend over het eiland om tal van opdrachten uit te voeren. De startplaats is een verrassing: die wordt nog bekendgemaakt. Volgens Morten Eschweiler is het belangrijk dat de deelnemers er vrijdag in ieder geval om 17.45 uur aanwezig zijn. Vragen wat er daarna gebeurt, heeft geen zin: het programma van de Waanzin hoort nou eenmaal een volledige verrassing te zijn. Wel is daar de vrijwel jaarlijks terugkerende aanwijzing: het zou kunnen dat de Waanzin zich niet alleen op Texel afspeelt.

De paklijst voor de deelnemers is niet met mysteries omhuld. Volgens de website van de Waanzin staat er het volgende op de lijst: één legerhelm per persoon, twee CD-doosjes, minimaal drie kleuren draad, garen, touw en wol, vier rauwe eieren en één alcoholtester per deelnemer. Waar het allemaal voor nodig is: dat blijft een verrassing. Volgens Eschweiler is er wel flink uitgepakt voor de vijfde editie. "Je begint klein met een idee, maar vervolgens komt er toch weer vanalles bij." Er doen in totaal 34 teams mee, waaronder Lijn 23 dat vorig jaar als Lijn 2 de overwinning pakte. Radio Texel doet live verslag van de Waanzin. Op vrijdag wordt er uitgezonden van 18.00 tot 01.00 en op zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur via 106.1 FM in de ether en via www.radiotexel.nl.