Strijd tegen illegale reclame gaat gestaag

De gemeente Texel is van start gegaan met de handhaving op het plaatsen van reclameborden buiten de bebouwde kom. Momenteel vindt een inventarisatie plaats, waarna eigenaren worden benaderd om de borden te verwijderen of om indien mogelijk een omgevingsvergunning aan te vragen.

"De regels voor het plaatsen van (reclame)borden en opschriften e.d. in het buitengebied zijn gevat in de LandschapsverordeningTexel. Deze werd 18 februari jl. vastgesteld door de gemeenteraad en wordt nu toegepast. De regels zijn nodig om verrommeling en aantasting van ons Texelse landschap te voorkomen. Hiermee wordt recht gedaan aan hetgeen we op Texel belangrijk vinden zoals rust, ruimte, landschap en natuur", meldt de gemeente. Ondanks dat de gemeente het schijnbaar een zeer belangrijk onderwerp vindt, zijn er inmiddels al acht maanden verstreken. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in een eerder stadium wel degelijk al een start gemaakt met de inventarisatie, maar worden eigenaren van borden persoon voor persoon benaderd. Bovendien moeten er na een besluit nog diverse juridisch procedures gevolgd worden. Ondanks de uitleg duurt het erg lang voordat de gemeente de reclameborden geïnventariseerd heeft. In juli liet de gemeente al weten dat handhavers van de gemeente al vanaf augustus op pad zouden gaan. Erg veel schot zit er dus niet in de zaak. De voorlichting erkent dit, maar geeft wel aan dat mensen die worden aangeschreven wel in actie moeten komen. Als de inventarisatie is afgerond, ontvangen eigenaren een verzoek om het bord te verwijderen of hiervoor indien mogelijk een omgevingsvergunning aan te vragen. Indien aan dit verzoek geen gehoor wordt gegeven, zal een juridisch traject worden gestart. Op grond van de verordening is het niet toegestaan om(reclame)borden te plaatsen of aan te brengen zonder omgevingsvergunning. In bepaalde gevallen is een vergunning niet nodig. Dan gaat het om kleine, ondergeschikte of tijdelijke (reclame)borden. In andere gevallen zijn vergunningen juist weer niet mogelijk. Deze partijen krijgen hier ook bericht van. De Landschapsverordening Texel 2015 is te vinden op de website van overheid.nl.


Boek Oude Bleekerij

''De Oude Bleekerij - Op zoek naar ontbrekende stukjes van een Texelse geschiedenis'' is de titel van het boek dat Irene Maas zaterdag 31 oktober presenteert in Het Open Boek. Het begint om 14.00 uur.