Dorian van Rijsselberghe in actie op het WK.
Dorian van Rijsselberghe in actie op het WK. Foto: Jesus Renedo/Oman Sail

Brons voor Dorian

Het leek een bijna onmogelijke prestatie, maar Dorian van Rijsselberghe heeft toch nog een medaille gehaald tijdens het Wereldkampioenschap windsurfen in de RS:X klasse in Oman. Met een tweede plaats in de Medalrace klom hij naar de derde plaats.

Na de races van vrijdag stond de regerend Olympisch kampioen nog zevende en een topklassering leek uit zicht. Zaterdag was er echter meer wind en de Texelaar heeft al vaker laten zien dat dit voor hem de meest gunstige omstandigheden met zich meebrengt. "Die wind is in het voordeel van de grote jongens. De Chinezen worden dan letterlijk naar achteren geblazen", vertelt Dorian na de race voor de camera's van de NOS. Van tevoren had de Texelaar zich het podium tot doel gesteld en hij keek dan ook tevreden terug. "We hebben een troostprijsje te pakken, Ik ben hartstikke blij met deze derde plaats. Het staat toch netter dan een achtste plaats." Met de derde plaats lijkt de windsurfer na een aantal magere resultaten terug van weggeweest al ziet hij dat zelf niet zo. "We zijn op de goede weg, maar helemaal terug ben ik nog niet. Dan varen we alleen ééntjes en tweetjes." De titel ging met netto 50 punten naar de Fransman Pierre Le Coq, die in de slotrace genoeg had aan een vierde plaats. De Chinees Wang Aichen, tevens trainingspartner van Dorian, werd in de laatste race derde en kwam één punt tekort om Le Coq te evenaren. Van Rijsselberghe eindigde op 61 punten. Deze lichtere windsurfers maakten optimaal gebruik van de overwegend kalme omstandigheden. Over 283 dagen beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en Dorian ziet nog genoeg verbeterpunten. "Ik zeil nog teveel reactief. Ik moet meer initiatief tonen in de race en daar werken we hard aan." De derde plek voor Van Rijsselberghe is hoopgevend. Na een moeilijk jaar met een polsbreuk en mindere prestaties bij onder meer testwedstrijden in Rio (achtste) lijkt de weg omhoog ingeslagen. Op het wereldkampioenschap liet de Texelaar zien dat er nog steeds rekening met hem gehouden dient te worden. Zo was hij op de donderdag weer eens ouderwets twee keer de sterkste.


Goud voor Adriaan

Adriaan van Rijsselberghe is zondag Nederlands kampioen slalomsurfen geworden.

Het was de vijfde keer dat hij de titel pakte. Van Rijsselberghe was vroeger ook al twee keer jeugdkampioen in de slalomklasse en de afgelopen twee jaar pakte hij eveneens de Belgische titel voor het slalomsurfen. De Texelaar werd kampioen zonder te varen. Er stonden zondag wedstrijden gepland in Scheveningen, maar die gingen niet door bij gebrek aan voldoende wind. "De voorspellingen varieerden de hele week van veel tot weinig wind, maar het werd uiteindelijk weinig." Jacob Kooij leverde een knappe prestatie door tijdens het NK derde te worden bij de jeugd. Volgens Van Rijsselberghe kan de 16-jarige Kooij zich de komende jaren nog volop verder ontwikkelen. Zelf gaat hij graag op voor het behalen van de volgende landelijke titel.