Grondaanbod C-veld stelt raad voor raadsel

De keus over de locatie van de nieuwe sporthal moet nog worden gemaakt, in juni heeft de gemeente al contact gezocht met buurman Cock Eschweiler of hij grond van het voormalige C-veld van Texel'94 wil kopen.

Het verhaal dat hij was benaderd ging al langer rond, Eschweiler bevestigde dat gisteren desgevraagd op de redactie van deze krant. Hij had jaren geleden al interesse getoond, maar toen stond de gemeente er niet voor open. Kennelijk is dat nu veranderd. ''Ik ben benaderd door een ambtenaar van de gemeente.'' Dat er zou worden onderhandeld, was ook Cees Hoogerheide (Sterk Texel) ter ore gekomen. Hij stelde er tijdens de raadscommissie eerder deze maand een vraag over. Wethouder Kingma zou zijn verschoten van kleur. ''Zoals we dat de laatste tijd regelmatig horen, zou ik schriftelijk antwoord krijgen. Maar ik heb er tot vandaag geen antwoord op gekregen.'' Ook de redactie deed navraag bij de gemeente, maar kreeg geen reactie los. Het blijft merkwaardig, zeker omdat het terrein aan de Slingerweg naast Eschweiler de voorkeur had van een meerderheid van het college om daar de nieuwe binnensportaccommodatie neer te zetten. Maar inmiddels is ook duidelijk dat een politieke meerderheid liever naar de Emmalaan wil. De raad zou woensdag een besluit nemen over de locatie en over de nieuwbouw van de binnensportaccommodatie. Maar dat liep anders. In de loop van woensdag hadden raadsleden nieuwe informatie ontvangen. Meteen na de opening door waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga, vroeg Edo Kooiman van Texels Belang de sporthal van de agenda te halen. ''We hebben meer bedenktijd nodig om tot een goede afweging te komen.' Nico Erwich (Texel2010): ''Ik begrijp er geen bal van.'' Er volgden meerdere stemmingen, met als resultaat dat zowel het besluit over de locatie als over de nieuwbouw werden uitgesteld. Wethouder van Sport Hennie Huisman zat er mee in haar maag. ''De toestand is heel diffuus geworden, het spijt me dat het zo is gelopen.'' Begin oktober liet de klankbordgroep weinig heel van het collegeplan voor de nieuwe sporthal, waarmee een investering van circa €7,5 miljoen gemoeid is. De nieuwe informatie die raadsleden hadden gekregen betrof onder meer een tekening van sportdocent Jeroen Huizinga van de klankbordgroep, die van ambitie getuigt.


Kosten Veiligheid

Een Texelaar betaalt bijna tweeëneenhalf keer zoveel aan de Veiligheidsregio als een inwoner van Hoorn. Een verdeelsleutel waar de Texelse gemeenteraad geen genoegen mee neemt. D66, Pvda en Texel2010 kregen steun voor hun amendement waarin Texel zich verzet tegen de nieuwe verdeelsleutel. De kosten voor brandweerzorg stijgen voor Texel van €1,2 naar €1,6 miljoen. Waarnemend burgemeester Kruisinga geeft dit signaal door in de eerstkomende vergadering, waarin Texel overigens maar 2,1 procent stemrecht heeft. Maar benadrukte ook het belang van een goede verstandhouding en samenwerking met de ''overkant''.