Afval naar eens in de drie weken

Restafval (grijs), plastic (oranje) en tuin (groen)afval worden straks beurtelings eens in de drie weken opgehaald. Het besluit woensdagavond door de gemeenteraad, viel niet zonder slag of stoot, met name het loslaten van de cyclus van twee weken gaf weerstand.

Bij menig Texels gezin is de grijze container binnen twee weken al dermate vol, dat er niets meer bij kan. Hoe moet dat straks als men drie weken met één bak moet doen? PvdA'er Remko van de Belt kan zich de zorgen van bepaalde groepen wel voorstellen, maar kan er ook begrip voor hebben als de cyclus voor grijs zelfs naar vier weken zou opschuiven. ''Misschien had het wel iets strenger gemogen'', bedoelde hij dat huishoudens wel wat kritischer kunnen zijn op wat ze als restafval in de grijze bak stoppen. Steeds meer afvalproducten zijn ook grondstoffen, zei wethouder Eric Hercules. Hij herinnerde politici aan het grondstoffenbeleidsplan dat ze zelf hadden vastgesteld, waarin de ambitie is neergelegd dat in 2020 driekwart van de grondstoffen wordt gescheiden. ''Dat moment is heel dichtbij.'' Gefaseerde invoer is gezien deze deadline volgens Hercules niet verstandig, bovendien kost het vaker ophalen meer tijd en dus geld. Hij had nog een reden: Elke drie weken is duidelijk, het prikkelt om afval beter de scheiden, plastic (en drankkartons, die in dezelfde zak mogen)wordt straks vaker opgehaald. Wie ruimte heeft, krijgt hiervoor een oranje container, wie dat niet heeft kan het in zakken bewaren. In elk dorp komt ten minste één ondergrondse container, in Den Burg komen er drie. Wie aan één container te weinig heeft, kan er volgens het college eentje extra krijgen. Mocht het afval in de zomer bij extreem hoge temperatuur erg gaan stinken, dan is Gemeentewerken volgens Hercules flexibel genoeg om tussentijds op te halen.


Lieve Bertha in Klif 12

Singer-songwriters Koen Brouwers en Rens Polman, samen Lieve Bertha, treden woensdag 28 oktober op in Klif 12.

Twee jongens van begin twintig, die al hun hele leven met elkaar bevriend zijn en die schrijven, vertellen en zingen over alles wat hen bezighoudt. De twee lefgozers van Lieve Bertha hebben met hun veelbekeken filmpjes, die op YouTube en 101.tv (BNN) regelrechte hits zijn, en hun gevoelige liedjes inmiddels een grote schare fans. De liedjes van Lieve Bertha zweven ergens tussen nederpop en kleinkunst in. Ze klinken robuust en toch vrolijk, filosofisch en toch licht, stoer en toch lief. n ''Ongekust'' ook multimediaal. Aanvang 20.30 uur, entree €16,00. Diner vooraf is mogelijk, reserveren is gewenst.