Pagina uit het boekje ''Herinneringen aan Texelse bakkers''.
Pagina uit het boekje ''Herinneringen aan Texelse bakkers''. Foto: Collectie Texelse bakkers

Herinneringen Texelse bakkers

Het is nu amper meer voor te stellen, maar tot een jaar of zestig geleden had elk dorp een of meer bakkerijen. In De Waal en Den Hoorn waren er twee, Oudeschild vier, Oosterend zes en in Den Burg zelfs een stuk of tien.

''De concurrentie was groot. Den Burg was in die tijd verstopt met bakkerskarren'', herinnert Han Dros zich. Hij, Dirk Biesboer en andere bakkers komen aan het woord in het boekje ''Herinneringen aan Texelse bakkers''. Biesboer maakt in gedachten een rondje door Den in de jaren vijftig. ''Tegenover waar nu de apotheek zit, zat bakker Schulte en daarvóór Moojen. Waar nu café De Twaalf Balcken is, zat bakker Witte, bijgenaamd Bakker Haan. Dan had je ook in de Weverstraat bakkers Kikkert en Boks, bij wie ik als 13-jarige als leerling in dienst trad.'' Veel anekdotes, zoals over de onderlinge afspraken die bakkers maakten. Zo wisselden bakkers Duinker en Dros in Den Hoorn elke week van ventwijk. Er moest keihard worden gewerkt om het hoofd boven water te houden. Tot kort voor de Tweede Wereldoorlog hadden bakkers er bijvoorbeeld. een stukje land en een koe, wat schapen of varkens bij. Schrijnende verhalen waren er ook. Han Dros: ''Mijn opa verloor binnen een paar dagen vijf kinderen aan difterie. Een enorm verdriet. Bovendien had hij van de ene op de andere dag geen klant meer over. Iedereen was doodsbang voor besmetting. Mijn opa is toen een tijd lang 's ochtends met de eerste boot naar Den Helder gegaan om daar brood te venten.'' Aan het woord komen ook Kees Timmer en Margriet Timmer en Cor Kossen, die bij Bakker Timmer het stokje alweer hebben doorgegeven aan Bea Timmer en Niels Kossen. De basis van de bakkerij werd gelegd in 1947 door Jan Timmer, zoon van bakker Kees Timmer in Oosterend. Jan wilde niet in het vaarwater komen van broer Kees en week uit naar Den Burg. Inmiddels heeft dit bedrijf twee vestigingen in Den Burg, eentje in De Koog en een grote bakkerij in Oudeschild. Cor: ''Als je maar kwaliteit levert, dat is het belangrijkste.''

''Herinneringen aan Bakkers'', geschreven door Joop Rommets en rijk geïllustreerd met nostalgische foto's, is een initiatief van oud-bakker en nu uitgever Ronald Biesboer. Het boekje biedt in notendop een mooi kijkje in de historie van de Texelse bakkers. Te koop voor €14,95.