De huidige keuken van Bij Jef die aan de krappe kant begint te worden.
De huidige keuken van Bij Jef die aan de krappe kant begint te worden. Foto: Jeroen van Hattum

Bij Jef wil kamers en keuken uitbreiden

Vier hotelkamers erbij, een ruimere keuken en een uitstraling die past bij het dorp. Bij Jef in Den Hoorn hoopt van de winter te kunnen beginnen met verbouw van de zaak aan de Herenstraat.

Burgemeester en wethouders zijn bereid mee te werken aan het bouwplan. De ontwerp-omgevingsvergunning is vastgesteld en wordt ter inzage gelegd. Het college is ook bereid mee te werken aan de uitbreiding van het aantal bedden van 16 en naar 24 om Bij Jef te laten groeien van acht naar twaalf hotelkamers. Volgens wethouder Hennie Huisman worden de acht nieuwe bedden op twee manieren bekeken. Op de eerste plaats wordt er rekening mee gehouden dat het restaurant annex hotel vroeger al 20 bedden had en ooit is teruggegaan naar 16. De andere vier bedden worden behandeld alsof het om een kwaliteitsverbetering van 25 procent gaat. Volgens Huisman is het college bereid met de groei naar 24 bedden in te stemmen omdat het restaurant is. Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling is het enige restaurant op Texel (en de andere Waddeneilanden) met een Michelinster. Volgens het college sluit de uitbreiding aan bij Mooi Texel, het document dat de raad opstelde voor de omgang met de uitgifte van slaapplaatsen. De raad wordt gevraagd een verklaring van geen bezwaar af te geven.

Bedoeling is dat een oud huisje naast het restaurant aan de Herenstraat bij het bedrijf wordt betrokken. Het gaat om een huisje uit de negentiende eeuw dat volgens Schuur al tien jaar "op" is. Hij woonde er ooit zelf en tegenwoordig is het pand in gebruik voor de bereiding van producten waarbij geluid vrijkomt, voor opslag, verblijf van personeel en administratie. Schuur: "Bedoeling is dat gasten straks na de verbouwing niet meer buitenom naar hun kamers hoeven te lopen, maar binnendoor kunnen gaan. Alle opslag komt binnen." De verbouwing biedt volgens hem ook de mogelijkheid de keuken te vergroten. "Vroeger stond je daar met z'n drieën, tegenwoordig met zijn zessen en dat is krap."

De geplande verbouwing lag al langer in het verschiet en had eigenlijk al moeten samenvallen met de vorige verbouwing van het restaurant, maar toen kwam het er niet van. Schuur hoopt met de aanstaande verbouwing de kwaliteit van het restaurant verder te verhogen. "De concurrentie staat ook niet stil, dus je moet vooruitgaan. Stilstand is achteruitgang.'" Het restaurant zelf blijft zoals het is en wordt niet groter. Bij Jef heeft sinds 2008 een Michelinster en staat sinds 2012 in de Top 100 van de Lekker. In de Lekker 2015 steeg Bij Jef naar de 56ste plaats.

Bedoeling is van de buitenkant van het restaurant, het huisje en een schuur één geheel te maken dat door glas met elkaar wordt verbonden. "Daarbij houden we rekening met het karakter van het dorp." Het bouwplan wijkt volgens het college af van het huidige bestemmingsplan 'Den Hoorn beschermd dorpsgezicht' en het komend bestemmingsplan 'Den Hoorn'. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen de welstand) heeft een positief advies uitgebracht over het plan, waaronder over de welstand en de stedenbouwkundige inpassing. Planning is dat de verbouwing voor de Pasen van 2016 klaar is. Het restaurant zal tijdens de verbouw gesloten zijn. "Er is dan tijdelijk geen keuken."