Wat ik zeggen wou

Toch geen hagelslag?

Bij mijn afscheid als burgemeester zocht Cees Hoogerheide het podium met een verhaal over één van mijn voorouders. Die was naar zijn zeggen in de Zaanstreek molenaar op molen De Ruyter. En laat de grond waar die later gesloopte molen op stond nou gekocht zijn door Verkade om er zijn brood- en beschuitfabriek te beginnen. En laat Verkade daarom zijn bakkerij nou De Ruyter hebben genoemd. En dat is toch de naam van de hagelslag? Eén plus één is drie! Drie keer mis wel te verstaan.

Ja, die Pieter Giskes was een arme molenaarsknecht in de met molens bezaaide Zaanstreek, meldt ook onze eigen familievorser. Maar of dat op De Ruyter was? Tot mijn niet geringe verbazing blijkt Cees daar desgevraagd geen enkel bewijs voor te hebben. Of Verkade echt op het terrein van die molen startte, is ook nog maar de vraag. En, De Ruyter en De Ruijter zijn toch heus twee totaal verschillende dingen. Anders dan de Zaanse molen, zit de firma De Ruijter van het broodbeleg sinds de oprichting in 1860 in Baarn. Daar heeft Verkade nooit iets mee van doen gehad.

Het lijkt erop dat onze Cees volstond met wat vrij fantaseren op internetteksten van Wikipedia en Verkade, die hij, met nog een aantal andere publicaties, zonder bronvermelding overnam. Nou ben ik dol op beschuit met hagelslag en zou het heel leuk vinden als mijn geschiedenis daaraan gekoppeld was, maar ik heb een hekel aan gebakken lucht die weer een eigen leven gaat leiden. Dus zegt de ene absolute amateur-historicus tegen de andere: even aantonen of publiekelijk corrigeren graag!

Francine Giskes

Naschrift:

Cees Hoogerheide laat desgevraagd weten achter zijn verhaal te blijven staan. Hij noemt haar reactie via de pers ''beneden het niveau van een ex-burgemeester''.