Daling in reizigers Texelhopper

De Texelhopper heeft het aantal reizigers met lijn 28 en de Texelhopperbusjes in september zien teruggaan naar het niveau van juni.

Dat blijkt uit een cijferoverzicht van september dat gisteren is vrijgegeven. In totaal reisden in september 14.919 mensen met lijn 28. De hopperbusjes kenden in september 8.315 reizigers. Ter vergelijking: in juni reisden 14.457 mensen met lijn 28 en 7.818 mensen met de hopperbusjes. In de zomermaanden juli en augustus lagen de cijfers een stuk hoger (gemiddeld iets meer dan 23.000 met lijn 28 en iets meer dan 11.000 bij de Texelhopperbusjes). Voor de reizigersaantallen van lijn 28 geldt dat ze voorlopig zijn, omdat ze zijn gebaseerd op het aantal in de bus gescande tickets. Het definitieve aantal wordt bepaald op basis van het aantal verkochte tickets.

In totaal zijn er in de eerste negen maanden van 2015 205.985 mensen met de Texelhopper vervoerd. Dat is meer dan in dezelfde periode in 2014. Toen reisden in de eerste negen maanden van het jaar in totaal 193.116 mensen op Texel met het openbaar vervoer. Volgens de vervoerscijfers zaten er in september gemiddeld 277 mensen per dag in de hopperbusjes. Met lijn 28 reisden gemiddeld 497 mensen per dag. Iets meer dan de helft van de busjes vertrok van of naar de veerhaven. De bezettingsgraad van de busjes was bij een gecombineerde rit 53 procent. Dat betekent dat er gemiddeld vier mensen in de achtpersoonsbusjes zaten. Er waren in september 6110 ritten met de Texelhopper, waarvan 5837 met meerdere mensen aan boord en 273 keer was er sprake van een rit met maar één reiziger in een hopperbusje. In 96,4 procent van de ritten vertrokken de hopperbus volgens de vervoerscijfers op tijd. "De punctualiteit van de kleine Texelhopperbusjes is niet eerder zo hoog geweest", aldus de Texelhopper in een toelichting. In hoeverre op tijd vertrekken gelijk staat aan op tijd aankomen, wordt in de vervoerscijfers niet vermeld. Wat de wijze van betalen betreft, deed zich in september een stijging voor bij de automatische incasso's en een daling bij het betalen via prepaid. Iets meer dan de helft van de ritten met de kleine busjes werd per telefoon geboekt en de rest ging online.

De Texelhopper heeft nog een correctie toegepast op de vervoerscijfers van lijn 28 in augustus. Door een defect aan een scanner werden in augustus niet alle reizigers in de bus geteld. Er was eerst sprake van 20.876 mensen die in augustus met lijn 28 zouden hebben gereisd. Na reparatie van de kapotte scanner lukte het volgens de Texelhopper alsnog om de gescande tickets uit te lezen. Dat leerde dat er in augustus 23.313 mensen met lijn 28 (reguliere bus en tijdelijke extra bus) hadden gereisd. Dat aantal wijkt niet veel af van het aantal reizigers met lijn 28 in juli.